Сметају Срби у Црној Гори: На попису у ЦГ неће бити изјашњавања о националној припадности

0
Црна Гора (Принтскрин Јутјуб)

Захтев црногорског Центра за демократску транзицију (ЦДТ) да се на предстојећем попису становништа не прикупљају подаци о националној, религијској припадности, као и о језику, само је блажа форма претходног захтева да се попис одложи, јер постоји страх да би сада број грађана који би се изјаснили као Срби био већи, сматра извршни директор Српске куће у Подгорици Емило Лабудовић.

Указује да је попис статистичка категорија и чињеница да ће се утврдити кога колико има не мора да значи да ће то одређивати будућу статус националне заједнице у Црној Гори.

– Црна Гора треба да буде грађанска држава, стварно, не само декларативно и сви како год се изјашњавали требало би да имају једнака права – каже он.

Црногорски Центар за демократску транзицију (ЦДТ) затражио је од највиших државних званичника и мандатара за састав нове владе, да се на предстојећем попису становништа не прикупљају подаци о националној и религијској припадности, као и о језику.
Како преносе подгоричке Вијести, у иницијативи пише да је она у складу са будућим ЕУ обавезама Црне Горе које, како се наводи, подразумевају да се пописи спроводе регистрационо, без изјашњавања грађана.

У допису ЦДТ-а наводи се да је досадашњи конвенционални начин прикупљања и обраде података превазиђен, застарео и мање поуздан.

Лабудовић, извршни Српске куће у Подгорици, кровне институције свих српских културних институција и организација у Црној Гори, наводи да је то унутрашња ствар у Црној Гори и да нема никакве везе са захтевима ЕУ.Tanjug

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.