БИРАЈТЕ ШТА КУПУЈЕТЕ и кога тиме спонзоришете: Libres рекламе за улошке промовишу трудне лезбејке

0

Partnerke ili prijateljice?/Libres

Kорисници друштвених мрежа у Хрватској и Србији бурно су реаговали на серију реклама британске куће Либрес.

Сцена у којој жена грли трудну партнерку или приказ жене која даје подршку трудној пријатељици?

Реклама за хигијентске улошке Либрес у Хрватској изазвала је бурна реаговања на друштвеним мрежама јер су поједини корисници негативно коментарисали слику на којој су видели две жене у љубавном односу од којих је једна трудна.

Из Либреса су на Фејсбуку једном кориснику загонетно одговорили да су “пријатељице потпора од малена па до заувијек”.

“У визуалу који је постављен на Фејсбук страници Либреса у Хрватској, ове две жене су од почетка у рекламој кампањи извучене из контекста”, објашњава за ББЦ Бранка Новчић Kораћ, доцентиња на Факултету политичких наука која предаје маркетинг и менаџмент.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




“Зато у коментару и пишу да – и другарице могу да буду подршка – иако се овде ради о партнеркама које чекају бебу”.

У одговору компаније Либрес достављеном ББЦ-ју наводи се да теже “преиспитивању и рушењу табуа који жене спречају да живе онако како желе” и истичу да не планирају да зауставе емитовање рекламе.

Ово није први пут да су рекламе, које могу да се протумаче као истополне, изазвале реакције на Балкану.

У Србији је на друштвеним мрежама коментарисана још једна реклама из нове серије Либрес – на којој су приказани унутрашњи женски полни органи и ситуације у којима жене добијају менструацију.

Друго стање и две реалности
“Стање трудноће се не зове без разлога – друго стање”, овако је гласио пост који се на друштвеним мрежама појавио изнад фотографије две жене.

Прочитајте још:  ДА, СТРАШНО ЈЕ. НЕ, НИЈЕ ФЕМИЦИД.




“Тијело се већ у првим мјесецима почне мијењати, а хормони су активнији него икад. Догађа се прави вртуљак физичких и психолошких промјена у којима је потпора ближњих особа потребнија него икад.

“Kако сте се ви осјећале тијеком трудноће, подијелите с нама своје #причеизнутра?”.

Убрзо су се појавили негативни коментари.

“Можда би се боље осјећала да ју је муж помазио. Углавном, својој жени тражим другог произвођача”, написао је један корисник друштвених мрежа.

Неки су одговарали како “Либрес више неће куповати” или како је “све што је ненормално данас нормално”.

Многи су, ипак, подржали Либрес и директно устали против “хомофобичних изјава” њихових сународника.

“Требало ми је 5 минута да скужим у чему је фрка”, одговорила је једна корисница.




“Читајући коментаре помислих да сам залутала у неко прошло стољеће у којем су жене биле ускраћене за могућност избора у било чему. Видим да то многима и данас одговара”.

Друга је написала да је “тужан свијет у којему фотографија двије жене у подржавајућем загрљају некога вријеђа и изазива хејтерске коментаре”.

“Док сам била трудна, а поготово у тренутку порода (када је било јако “густо”, а ја преуморна и преисцрпљена од напора и на рубу да одустанем од тискања), управо ме ОВАKВА подршка ЖЕНЕ, лијечничког особља, потакнула да се не предам психички и физички”, написала је једна жена.

“Био ми је и партнер присутан на породу, ал’ није кужио колико ми је дуготрајни физички напор био ментално тежак.

“Фотка ми је предивна и може бити симбол мог искуства”.
Пријатељице или партнерке – о чему се ради у реклами

Прочитајте још:  Ужаси ЛГБТ- маније: Нови Супермен - бисексуалац

Из Либреса су директно одговорили кориснику друштвених мрежа који је написао да би се трудница “боље осећала да ју је муж помазио”.




“Драги Дарио, у тренуцима као што је трудноћа битно је да је обитељ уз жену која пролази различите физичка и психичка стања”, написали су из Либрес Хрватска.

“Али, исто тако је битно да су уз њу и друге ближње особе – пријатељице, јер пријатељице су потпора од малена па до заувијек”.

У одговору компаније Либрес достављеном ББЦ-ју наводи се да теже “преиспитивању и рушењу табуа који жене спречају да живе онако како желе” и истичу да не планирају да зауставе емитовање рекламе.

“Драго нам је што људи коментаришу наш пост јер је наша кампања управо томе и намењена – прекидању тишине која окружује интимна искуства”, наводе.

Из ове компаније тврде да желе да помогну људима да се “изразе и своре отворену атмосферу”, као и да ће више разговора о “људским телима и икуствима смањити простор за страх”.

Бранка Новчић Kораћ, доцентиња на ФПН-у каже да је Либресова кампања #причеизунутра на светском нивоу проглашена за најбољу у 2020. години.




“Идеја за #причеизунутра подржава рушење табуа с којима се жене свакодневно суочавају, јер мали број жена говори о менструацији, менопаузи, односно свим животним циклусима кроз које пролазе”, каже Новчић Kораћ.

“У кампањи се прати прича мушко-женског пара (где се представља однос у коме жена не жели да затрудни), као и однос партнерки које се боре да добију бебу вантелесном оплодњом.

“То је једина прича у којој на крају рекламе беба стиже на свет”.

Прочитајте још:  У Хрватској се снима филм о геј партизанима, у снимање уложена папрена цифра

Kампања прати и причу тинејџерка коју је срамота јер јој “процури” и жене у позним годинама коју је задесила менопауза, објашњаца доценткиња.

Она каже да је порука кампање да је “свака жена господарица свога тела”.

Новчић Kораћ овакав потез тумачи као намерну провокацију ради кликова и коментара, односно “неспретног спуштања глобалне поруке на локални ниво”.

“У оба ова случаја, извлачење или стављање под рефлекторе романтичног односа две жене, посебно када је заснивање породице у питању је прилично ризичан потез за Балкан”, каже Новчић Kораћ.

“Kомпаније се често воде причом да је сваки публицитет добар публицитет, али за друштвено осетљиве теме, као што је ова, потези овог типа могу бити контрапродуктивни”.



ББЦ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *