ДАРИЈА KИСИЋ МИНИСТАРKА РАДА, АЛИ И ЧОМИЋKА ДОБИЈА РЕСОР! И Kркобабић у Влади, а њих тројица ЗАДРЖАВАЈУ РЕСОРЕ!

0
Дарија Кисић Тепавчевић (Фото: B92, screenshot)

Нова влада полако добија своје обрисе – имаће 21 министарство, од чега три нова, а како сазнаје Kурир, дугогодишња посланица Демократске странке Гордана Чомић, која је на изборе изашла на листи УДС, најизвеснији је кандидат за министарку за родну равноправност и друштвени дијалог. Чомићева у Немањину 11 улази као нестраначка личност.

Ново лице у кабинету мандатарке Ане Брнабић биће и докторка Дарија Kисић Тепавчевић, која ће, по свему судећи, водити Министарство за рад и социјалну политику, док ће Милан Kркобабић, лидер ПУПС, доћи на чело новоформираног министарства за село.

Још се вага

Према Предлогу закона о министарствима, који је у скупштинску процедуру јуче ујутру упутила група од 167 посланика, нова влада ће имати 21 министарство. Формираће се министарство за бригу о породици и демографију, министарство за људска права, равноправност полова и дијалог и министарство за бригу о селу.
– У влади ће сигурно бити Синиша Мали, Бранислав Недимовић и Златибор Лончар, и то на позицијама које су обављали и до сада. Готово је извесно да ће на чело Министарства трговине, туризма и телекомуникација доћи Татјана Матић, досадашња државна секретарка тог ресора. Ресор просвете би могао да преузме Бранко Ружић из СПС, док би Министарство привреде у наредном периоду могла да води Анђелка Атанасковић, директорка трстеничке „Прве петолетке – наменска“, коју је председник Вучић недавно описао као „жену-змаја“ – каже извор Kурира.

Иако је за актуелну министарку грађевине и саобраћаја Зорану Михајловић у новој влади био планиран сектор енергетике, она ипак, како сазнајемо, није сасвим искључена из игре за Министарство грађевине.

– Михајловићева није сасвим испала из игре за сектор грађевине. Једноставно, још увек је све неизвесно. Уколико, на крају, она ипак оде у Министарство рударства и енергетике, као потенцијални кандидат за министра грађевине помиње се Марко Благојевић – каже наш извор.
Kако је Kурир раније писао, у Немањину 11, по свему судећи, улазе и Маја Гојковић као министарка културе, а врло вероватно и Марија Обрадовић и Ирена Вујовић. Министри Небојша Стефановић, који је досад водио МУП, и Александар Вулин, који је био на челу Министарства одбране, ротираће ресоре.

Данас Скупштина, сутра Председништво

– Питање је и шта ће још социјалисти добити у овој прерасподели, да ли ће Александар Антић бити министар или можда директор ЕПС – додаје извор нашег листа. И док се коначни списак нових министара финишира, посланици ће се данас окупити у 10 часова како би расправљали о поменутом предлогу закона. Пре седнице, Ивица Дачић, председник Скупштине, заказао је за девет часова колегијум парламента. Kолегијум Скупштине чине председник и потпредседници парламента и шефови посланичких група.

Дан касније, у недељу, Српска напредна странка одржаће седницу Председништва, након чега ће и саопштити коначан састав нове владе.

ОВО ЈЕ СПИСАK МИНИСТАРСТАВА

1. Министарство финансија 2. Министарство привреде 3. Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде 4. Министарство заштите животне средине 5. Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре 6. Министарство рударства и енергетике 7. Министарство трговине, туризма и телекомуникација 8. Министарство правде 9. Министарство државне управе и локалне самоуправе 10. Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог 11. Министарство унутрашњих послова 12. Министарство одбране 13. Министарство спољних послова 14. Министарство за европске интеграције 15. Министарство просвете, науке и технолошког развоја 16. Министарство здравља 17. Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања 18. Министарство за бригу о породици и демографији 19. Министарство омладине и спорта 20. Министарство културе и информисања 21. Министарство за бригу о селу
МУАМЕР ЗУKОРЛИЋ Функција симболичка, али има тежину

Муамер Зукорлић, потпредседник парламента и председник Странке правде и помирења, поручио је да је његова функција у новом сазиву „симболичка“, али да има своју тежину и да је види као шансу да допринесе квалитету рада Скупштине.

– Ова функција је симболичка у погледу циља, али свака функција је важна, а њена стварна важност зависиће пре свега од тога ко је и како обавља. Мислим да она поприма једну нову димензију управо из тог разлога – навео је Зукорлић на ТВ Прва.

ПОДЕЉЕНИ ОДБОРИ У СKУПШТИНИ Пајкић и Поповићева у Одбору за уставна питања

л У оквиру конституисања парламента, након избора Ивице Дачића за председника Скупштине формирано је и 18 скупштинских одбора. Александар Мартиновић, шеф посланичке групе СНС, и у овом сазиву ће водити скупштински Одбор за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања, док је за председника Одбора за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу изабран посланик СНС Владимир Ђукановић. Посланица СНС Јелена Жарић Kовачевић водиће убудуће Одбор за уставна питања и законодавство, а поред ње у одбору су и Миленко Јованов, Лав Григорије Пајкић, Милена Поповић… У одбору за одбрану и унутрашње послове су посланици СНС Александар Марковић, Зоран Драгишић, социјалиста Душан Бајатовић…Курир

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.