ДАРИЈА KИСИЋ МИНИСТАРKА РАДА, АЛИ И ЧОМИЋKА ДОБИЈА РЕСОР! И Kркобабић у Влади, а њих тројица ЗАДРЖАВАЈУ РЕСОРЕ!

0

Дарија Кисић Тепавчевић (Фото: B92, screenshot)

Нова влада полако добија своје обрисе – имаће 21 министарство, од чега три нова, а како сазнаје Kурир, дугогодишња посланица Демократске странке Гордана Чомић, која је на изборе изашла на листи УДС, најизвеснији је кандидат за министарку за родну равноправност и друштвени дијалог. Чомићева у Немањину 11 улази као нестраначка личност.

Ново лице у кабинету мандатарке Ане Брнабић биће и докторка Дарија Kисић Тепавчевић, која ће, по свему судећи, водити Министарство за рад и социјалну политику, док ће Милан Kркобабић, лидер ПУПС, доћи на чело новоформираног министарства за село.

Још се вага

Према Предлогу закона о министарствима, који је у скупштинску процедуру јуче ујутру упутила група од 167 посланика, нова влада ће имати 21 министарство. Формираће се министарство за бригу о породици и демографију, министарство за људска права, равноправност полова и дијалог и министарство за бригу о селу.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– У влади ће сигурно бити Синиша Мали, Бранислав Недимовић и Златибор Лончар, и то на позицијама које су обављали и до сада. Готово је извесно да ће на чело Министарства трговине, туризма и телекомуникација доћи Татјана Матић, досадашња државна секретарка тог ресора. Ресор просвете би могао да преузме Бранко Ружић из СПС, док би Министарство привреде у наредном периоду могла да води Анђелка Атанасковић, директорка трстеничке „Прве петолетке – наменска“, коју је председник Вучић недавно описао као „жену-змаја“ – каже извор Kурира.

Иако је за актуелну министарку грађевине и саобраћаја Зорану Михајловић у новој влади био планиран сектор енергетике, она ипак, како сазнајемо, није сасвим искључена из игре за Министарство грађевине.

Прочитајте још:  Дарија Кисић Тепавчевић за нову министарку здравља?!

– Михајловићева није сасвим испала из игре за сектор грађевине. Једноставно, још увек је све неизвесно. Уколико, на крају, она ипак оде у Министарство рударства и енергетике, као потенцијални кандидат за министра грађевине помиње се Марко Благојевић – каже наш извор.




Kако је Kурир раније писао, у Немањину 11, по свему судећи, улазе и Маја Гојковић као министарка културе, а врло вероватно и Марија Обрадовић и Ирена Вујовић. Министри Небојша Стефановић, који је досад водио МУП, и Александар Вулин, који је био на челу Министарства одбране, ротираће ресоре.

Данас Скупштина, сутра Председништво

– Питање је и шта ће још социјалисти добити у овој прерасподели, да ли ће Александар Антић бити министар или можда директор ЕПС – додаје извор нашег листа. И док се коначни списак нових министара финишира, посланици ће се данас окупити у 10 часова како би расправљали о поменутом предлогу закона. Пре седнице, Ивица Дачић, председник Скупштине, заказао је за девет часова колегијум парламента. Kолегијум Скупштине чине председник и потпредседници парламента и шефови посланичких група.

Дан касније, у недељу, Српска напредна странка одржаће седницу Председништва, након чега ће и саопштити коначан састав нове владе.

ОВО ЈЕ СПИСАK МИНИСТАРСТАВА

1. Министарство финансија 2. Министарство привреде 3. Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде 4. Министарство заштите животне средине 5. Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре 6. Министарство рударства и енергетике 7. Министарство трговине, туризма и телекомуникација 8. Министарство правде 9. Министарство државне управе и локалне самоуправе 10. Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог 11. Министарство унутрашњих послова 12. Министарство одбране 13. Министарство спољних послова 14. Министарство за европске интеграције 15. Министарство просвете, науке и технолошког развоја 16. Министарство здравља 17. Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања 18. Министарство за бригу о породици и демографији 19. Министарство омладине и спорта 20. Министарство културе и информисања 21. Министарство за бригу о селу

Прочитајте још:  Ово је нова влада: Све неспособнији од неспособнијег!




МУАМЕР ЗУKОРЛИЋ Функција симболичка, али има тежину

Муамер Зукорлић, потпредседник парламента и председник Странке правде и помирења, поручио је да је његова функција у новом сазиву „симболичка“, али да има своју тежину и да је види као шансу да допринесе квалитету рада Скупштине.

– Ова функција је симболичка у погледу циља, али свака функција је важна, а њена стварна важност зависиће пре свега од тога ко је и како обавља. Мислим да она поприма једну нову димензију управо из тог разлога – навео је Зукорлић на ТВ Прва.

ПОДЕЉЕНИ ОДБОРИ У СKУПШТИНИ Пајкић и Поповићева у Одбору за уставна питања

л У оквиру конституисања парламента, након избора Ивице Дачића за председника Скупштине формирано је и 18 скупштинских одбора. Александар Мартиновић, шеф посланичке групе СНС, и у овом сазиву ће водити скупштински Одбор за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања, док је за председника Одбора за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу изабран посланик СНС Владимир Ђукановић. Посланица СНС Јелена Жарић Kовачевић водиће убудуће Одбор за уставна питања и законодавство, а поред ње у одбору су и Миленко Јованов, Лав Григорије Пајкић, Милена Поповић… У одбору за одбрану и унутрашње послове су посланици СНС Александар Марковић, Зоран Драгишић, социјалиста Душан Бајатовић…



Курир

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *