Истекао рок: Шта се дешава са оптужницом против Тачија?

0

Тачи (Фото: president-ksgov.net)

Шестомесечни рок за потврђивање оптужнице против некадашњег комаданта тзв. ОВК Хашима Тачија и некадашњег шефа обавештајне службе тзв. ОВК Кадрија Весељија, истекао је данас, а Специјализована већа Косова са седиштем у Хагу нису објавила одлуку судије за претходни поступак поводом оптужнице.

То, према правилима поступка Специјализованих већа, познатих и као Суд за злочине тзв. ОВК, значи да према процени судије одлука о оптужници остаје поверљива до даљег.

Судија оптужницу може да потврди, да је врати тужилаштву на допуну или да је одбаци, али може и да из разлога безбености одлучи да се у јавности не објављује његова одлука, односно да се тај моменат одложи, као у случају Саљиха Мустафе, чија је оптужница објављена два месеца након потврђивања, тек након што је ухапшен и изручен Хагу.




Уколико и када буде потврђена, оптужница мора бити објављена до првог појављивања оптужених пред судом, прописано је Правилником о раду Специјализованих већа.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Тачи, Весељи и други оптужницом терети за низ ратних злочина на Косову и Метохији, међу којима је и скоро 100 убистава.

Жртве кривичних дела из оптужнице су стотине лица чији је идентитет познат и међу којима су косовски Албанци, Срби, Роми и лица других националности, као и политицки противници, саопштило је раније Специјализовано тужилаштво.

Подаци о раду Специјализованог тужилаштва као и већа од почетка њиховог рада се држе у строгој тајности, па је и инфомација да је против Тачија и Васељиа подигнута оптужница објављена два месеца након тога, 24. јуна.

Тужилац је одлуку да се објави непотврђене оптужнице образложио Тачијевим и Весељијевим притиском на рад Специјализовног тужилаштва и већа, као и њиховим залагањем да се укине закон којим су ове институције основане.

Прочитајте још:  Истина о Рачку: Како је потез Финске припремио терен за НАТО бомбардовање Србије!




Убрзо након те инфомције, Тачи је са адвокатима четири дана за редом од 13. до 16. јула, ишао на разговоре у Специјализовано тужилаштво, али није познато о чему су причали.

У децембру 2011. године, швајцарски сенатор Дик Марти , известилац Савета Европе, објавио је извештај у коме је наведено неколико бивших вођа Ослободилачке војске Косова који су умешани у ратне злочине.

Косовска скупштина усвојила је закон о оснивању Специјализованих већа и Специјализованог тужилаштва у августу 2015. године, а две године касније ове институције су почеле званично са радом.

Њихово седиште је измештено у Хаг због безбености жртава и сведока у предстојећим поступцима.



Танјуг

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *