Истекао рок: Шта се дешава са оптужницом против Тачија?

0
Тачи (Фото: president-ksgov.net)

Шестомесечни рок за потврђивање оптужнице против некадашњег комаданта тзв. ОВК Хашима Тачија и некадашњег шефа обавештајне службе тзв. ОВК Кадрија Весељија, истекао је данас, а Специјализована већа Косова са седиштем у Хагу нису објавила одлуку судије за претходни поступак поводом оптужнице.

То, према правилима поступка Специјализованих већа, познатих и као Суд за злочине тзв. ОВК, значи да према процени судије одлука о оптужници остаје поверљива до даљег.

Судија оптужницу може да потврди, да је врати тужилаштву на допуну или да је одбаци, али може и да из разлога безбености одлучи да се у јавности не објављује његова одлука, односно да се тај моменат одложи, као у случају Саљиха Мустафе, чија је оптужница објављена два месеца након потврђивања, тек након што је ухапшен и изручен Хагу.
Уколико и када буде потврђена, оптужница мора бити објављена до првог појављивања оптужених пред судом, прописано је Правилником о раду Специјализованих већа.

Тачи, Весељи и други оптужницом терети за низ ратних злочина на Косову и Метохији, међу којима је и скоро 100 убистава.

Жртве кривичних дела из оптужнице су стотине лица чији је идентитет познат и међу којима су косовски Албанци, Срби, Роми и лица других националности, као и политицки противници, саопштило је раније Специјализовано тужилаштво.

Подаци о раду Специјализованог тужилаштва као и већа од почетка њиховог рада се држе у строгој тајности, па је и инфомација да је против Тачија и Васељиа подигнута оптужница објављена два месеца након тога, 24. јуна.

Тужилац је одлуку да се објави непотврђене оптужнице образложио Тачијевим и Весељијевим притиском на рад Специјализовног тужилаштва и већа, као и њиховим залагањем да се укине закон којим су ове институције основане.
Убрзо након те инфомције, Тачи је са адвокатима четири дана за редом од 13. до 16. јула, ишао на разговоре у Специјализовано тужилаштво, али није познато о чему су причали.

У децембру 2011. године, швајцарски сенатор Дик Марти , известилац Савета Европе, објавио је извештај у коме је наведено неколико бивших вођа Ослободилачке војске Косова који су умешани у ратне злочине.

Косовска скупштина усвојила је закон о оснивању Специјализованих већа и Специјализованог тужилаштва у августу 2015. године, а две године касније ове институције су почеле званично са радом.

Њихово седиште је измештено у Хаг због безбености жртава и сведока у предстојећим поступцима.Танјуг

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.