Научници: Чак ни професионалне маске не штите од вируса!

1
(Фото: Pixabay.com)

Маске за заштиту од корона вируса учинковите су када нам честице вируса прете из ваздуха! Оно што је забрињавајуће је чињеница да чак ни професоналне, високо квалитетне маске не могу у потпуности елиминисати ризик од заразе, упозоравају јапански истраживачи као закључак у својој студији објављеној у среду.

Научници са Универзитета у Токију спровели су анализу над луткама, чије су главе биле окренуте једна ка другој у затвореној комори. Једна глава, опремљена распршивачем, симулирала је кашаљ и избацила стварне честице коронавируса.

Упозоравају и амерички научници
Сагласност са овим налазима дали су и научници у Америчком Центру за контролу и превенцију болести (CDC), који упозоравају јавност да патоген вируса може сатима опстати у ваздуху и бити претња по заразу људи.

Друга је опонашала природно дисање са комором за прикупљање вируса који пролазе кроз дисајни пут. Памучна маска смањује удисање вируса до 40 одсто у односу на ситуацију кад маске уопше нема.

Медицинска маска Н95, коју користе медицински стручњаци, зауставља честице вируса до 90 одсто. Међутим, чак и кад је маска Н95 у потпуности приљубљена за лице, неке се честице вируса ипак уђу у дисајни систем.

– Синергијски учинак настао је у ситуацији када су маске имали и прималац вируса и распршивач вируса – наводи се у студији. Ови јапански научници уз помоћ супер компјутерских симулација показали да влажност ваздуха знатно утиче на то како се вирусне честице шире ваздухом.Новости

1 Коментар

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.