Убили заробљеника јер нису имали места у хеликоптеру

0

Аустралијски специјалци у Авганистану су убили заробљеника јер нису имали довољно места у хеликоптеру, показују сведочења очевидаца.

Заробљеник који је био ненаоружан и везан убијен је хладнокрвно, један је од налаза четворогодишње истрага ратних злочина која се ближи крају, преноси РТ.

Члан посаде хеликоптера америчких маринаца посведочио је аустралијском АБЦ-у како је група аустралијских војника затражила да буде транспортована хеликоптером после акције. Kако је казао, командир аустралијске јединице рекао је да им је потребан превоз за седам заробљеника који су ухвац́ени током акције. Пилот их је упозорио да има места само за шест заробљеника.
„Онда је уследила тишина, чуо сам пуцањ. „Сада имамо шест заробљеника“, рекао је командант аустралијске јединице“, испричао је члан посаде хеликоптера.

Он је објаснио како се тада први пут срео са нечим што није могао да „морално оправда“, јер су заробљеници били везани и нису представљали никакву претњу. Kазао је како је о томе разговарао и са другим чланом посаде, који су такође рекли како нема оправдања за оно што су Аустралијанци урадили.

„То је била свесна одлука да се прекрше ратни закони“, казао је овај амерички маринац.

Портпаролка аустралијске војске није желела да коментарише случај, будуц́и да је у току истрага која се води против аустралијских специјалаца за могуц́е ратне злочине почињене у Авганистану од 2005. до 2016. године. Тужилаштво би требало да је оконча до краја ове године, после четири године истраживања.Вебтрибуне

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.