ДАНАС ЈЕ СВЕТА ПЕТKА Жене не смеју да раде ОВЕ ствари: На њен дан дешавају се највећа ЧУДА, може да вам донесе срећу и здравље!

0
Света Петка

Данас, 27. октобра празнује се Преподобна мати Параскева у српском народу познатија као Света Петка.

Део моштију ове светитељке српског порекла, чува се у Београду у цркви Ружици и капели Свете Петке на Kалемегдану.

Празник посвећен Светој Петки у црквеном календару означен је црвеним словом и када падне у среду или петак обавезно се пости.

Сматра се да је Света Петка женски празник, па се овој светици обраћају жене свих вера и нација.
Веровања

Према народним обичајима, данас жене не би требало да месе, кувају, шију, перу веш или раде било који посао у кући како не би навукле гнев светитељке и да им током године не би трнуле руке.

Младе девојке треба да беру цвеће и њиме украсе свој дом како би у њима целе године владала слога и мир, док се девојчицама облаче нове хаљинице како би их у наредној години пратила срећа.

Девојке би требало да поједу парче славског колача и да сачувају мрвице, па ће те ноћи у сну видети своју судбину и будућег мужа.
Чудотворна моћ

У Србији је велики број лековитих извора добио име по Светој Петки, а један од њих је у Београду, на Kалемегдану, поред цркве посвећене овој великој светитељки, где су њене мошти дуго почивале.

Верује се да се на Kалемегданској тврђави налази чудотворна вода која лечи оне који је узимају с вером у Бога и љубављу према Параскеви.

Kапела Свете Петке је подигнута на том извору за који се верује да исцељује очне болести и у ту се, као велика светиња, чува мали прст светитељке.

И у београдском насељу Железник налази се још један извор Свете Петке за који верници тврде да је лековит и чудотворан.(Kурир.рс)

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.