EРДОГАН ПРЕТРПЕО ТЕЖАК ПОРАЗ У ЛИБИЈИ: Сирт одбрањен, ништа од нео-отоманских снова Анкаре

0

рдоган изгубио у Либији (Фото: Southfront/Сајт председника Турске)

Две сукобљене фракције у Либији потписале су у Женеви трајан прекид ватре 23. октобра после пет дана преговора којима је су посредовале УН.

Споразум између Владе народног договора из Триполија и Либијске националне армије (ЛНА) из Бенгазија наишао је на осуду Анкаре која сматра прекид ватре својим поразом у Либији.

Турско мешање у рат у Либији спречило је ЛНА да освоји Триполи, али Турци упркос својој великој војној помоћи нису успели да омогуће Влади из Триполија да заузме Сирт.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Турска је у Либију упутила велику количину оружја и војне опреме, као и 8000 терориста из Сирије како би учествовали у офанзиви на Сирт која је на крају пропала. Са друге стране ЛНА је имала подршку Египта и Уједињених арапских емирата.

Турски медији су месецима извештавали о великој турској победи у Либији и остваривању нео-османских снова али је овим споразумом све пало у воду.



Извор: Правда

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *