Нећете веровати да је ово могуће у Србији? – Породица у дужничком ропству због гајбица за пиво

0

Нишка породица Игњатовић две деценије отплаћује изнајмљивање гајби за пиво, до сада је исплатила петоструко више од вредности амбалаже, а најновијим решењем треба додатно да издвоји право богатство како би се ослободила дуга.

Још 1993. године Владан Игњатовић је, у намери да покрене приватни бизнис, изнајмио 890 гајби за пиво, али планирани посао је пропао, поред осталог и због тога што је несуђеном предузетнику неко украо све гајбе, пише Политика.

Власник амбалаже тражио је да му се гајбе плате и тужио је овог Нишлију.

По пресуди суда донетој 3. марта 2001, Владан Игњатовић је морао да надокнади штету и исплати дуг и, како није имао готовину и толико новца, решењем суда одлучено је да му се сваког месеца одбија по две трећине плате коју је зарађивао у фирми у којој је био запослен.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Своје обавезе овај Нишлија измиривао је редовно све до 2014. године, када је израчунао да је отплатио гајбе, па је поднео захтев суду да га ослободи обавезе даљег плаћања дуга, то јест да се престане са скидањем новца са његовог рачуна.

Тада је прецизно израчунато да је Владан Игњатовић од марта 2001. до августа 2014, када је његов захтев да му се укине обавеза даљег плаћања дошао на судско одлучивање, исплатио 3.365.000 динара на име изнајмљених и неплаћених гајби. Суд је потврдио да се признаје отплата дуга у том износу, али је наложио Игњатовићу да мора да исплати укупно 5.115.162 динара, то јест још око два милиона динара на име камате. Због тога је продужена и даље принудна наплата дуга у корист власника гајби одбијањем од Владанове плате. Настављена је и после смрти власника амбалаже, јер потраживања наплаћује, по судској одлуци, супруга покојног власника гајби.

Прочитајте још:  Миша Вацић: ВРЕМЕ РАДИ ЗА СРБЕ! Србија да врати своје институције на Косово! (ВИДЕО)

Ове јесени, због и даље постојећег дуга свог сина, који је све већи, пред Палатом правде у Нишу протестовала је Олгица Игњатовић, мајка Владанова.




Kако је објаснила, на протест се одлучила како би скренула пажњу и указала на несхватљиву наплату надокнаде штете – према најновијим обрачунима, за део основног дуга, затезне камате, али и камате на камате (иако су Уставом забрањене) њен син дугује још око 6,1 милион динара!

За 890 изнајмљених гајби био дужан око 7.200 евра

Kако је рекла, ако се овако настави, њена породица упашће у доживотно дужничко ропство и боји се да ће применом принципа обрачунавања и плаћања камате, али и камате на камату, и њена унучад, то јест Владанова деца, наследити то ропство.

Према сазнањима од власника продајних објеката и маркета који их купују, али и у фабрикама у којима се амбалажа производи и где се продаје, једна гајба кошта од пет највише до осам евра, односно од 600 до 950 динара… Није тешко израчунати да је Владан Игњатовић за 890 изнајмљених гајби, ако се узме и максимална цена гајби, био дужан око 7.200 евра, односно по садашњем курсу око 850.000 динара!



(Политика, Директно)

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *