Тужбе против НАТО-а – лажна нада или правда за оболеле

0
русија

(Фото: AP Photo / Philip Mark)

Пилот-тужбе против НАТО-а пред судовима у Србији тек су најављене, а када буду поднете, судови ће одлучити да ли су надлежни да воде парнице за накнаду штете грађанима који су оболели услед бомбардовања осиромашеним уранијумом. То би укратко био епилог вести која је ових дана најављена у медијима.

Док адвокат Срђан Алексић из Ниша каже да је одустао од подношења тужби пред судовима у државама чланицама НАТО-а и одлучио да покуша пред домаћим судовима, председник Удружења грађана „Осиромашени уранијум” проф. др Срето Ного тврди да се не може утврдити месна надлежност судова у Србији и да нема довољно конкретних доказа о извршиоцима сваког појединачног ваздушног напада, на основу чега би могла да се тражи одштета од на пример Немачке, Италије или Велике Британије.

Подсећа да је Окружни суд у Београду (данас Виши суд) још 2000. године донео јако добру и коректну пресуду против челника НАТО-а – Била Клинтона, Хавијера Солане, Веслија Кларка, Тонија Блера, Мадлен Олбрајт, Жака Ширака и Герхарда Шредера. Неки од њих су у наредним годинама долазили у Србију, дочекани на црвеном тепиху, подсећа професор, док су све судије и тужиоци који су учествовали у поступку против челника НАТО напустили правосуђе и отишли у адвокатуру.




– Само оптужница има 200 страница и у њој су наведени сви злочини НАТО-а из 1999. године на територији Србије, у којима је било погинулих и повређених, а доказа и прилога уз оптужницу било је пун камион. Верујем да се сва ова документација и даље налази у данашњем Вишем суду у Београду – каже један од заступника оптужнице, који је већ годинама адвокат.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Грађани поручили самозванцу Шмиту: Виза је истекла, иди кући (видео)

У Вишем суду у Београду потврђено нам је да се овај предмет данас налази у Палати правде, у архиви Вишег тужилаштва.

Иако су челници НАТО-а осуђени у одсуству на по 20 година затвора за злочине почињене агресијом на нашу земљу, ова пресуда је укинута због тога што је наредне године (2001), тадашње Окружно јавно тужилаштво у Београду (на чијем је челу био Раде Терзић) одустало од кривичног гоњења.

– Без конкретних доказа не може се утврдити месна надлежност наших судова. Мислим да је много боље понудити НАТО-у вансудско поравнање, о чему сам имао један кратак разговор са генералним секретаром ове организације Јенсом Столтенбергом, али до сада нисам успео да реализујем састанак са њим. Мислим да људима који су оболели од рака, услед последица бомбардовања, не треба давати лажну наду да ће добити велике новчане одштете одлукама наших судова. Било би много боље да им државе НАТО-а обезбеде лечење – каже др Срето Ного.




Наглашава да се Удружењу грађана „Осиромашени уранијум” јавило нешто више од 2.000 људи са медицинском документацијом о својим обољењима. Стручна вештачења треба да утврде да ли су болести последица осиромашеног уранијума и других отровних супстанци које су се нашле у ваздуху, земљи и води после дејстава НАТО-а по фабрикама и хемијским постројењима. Та вештачења се раде у иностранству и коштају више хиљада евра.

– Италијански адвокати успели су да утврде узрочно-последичну везу између осиромашеног уранијума и оболевања од канцера италијанских војника који су у то време били на Косову. Међутим, Италијани су тужили њихово министарство одбране које је те војнике послало у рат, дакле тужили су њихов државни орган у њиховој земљи и одштету су добили њихови грађани, а то су већином чланови породица војника који су оболели и преминули – објашњава др Ного.

Прочитајте још:  НАТО кандидат за Нобелову награду за мир

Тврди да НАТО као међународна организација не може бити тужен, док адвокат Срђан Алексић наводи да НАТО има својство правног лица и да из буџета ове организације може да се исплати одштета.

– Бечком конвенцијом регулисано је признавање наших пресуда, то није спорно и није немогуће. Сматрам да су наши судови надлежни по месту где је штета настала. Зато ћемо ускоро поднети првих пет тужби да бисмо видели каква ће бити судска пракса. Припремамо тужбе које ћемо поднети судовима у Врању, Нишу, Крагујевцу, Београду и Новом Саду – каже адвокат Срђан Алексић.




Од подношења тужби пред судовима у државама чланицама НАТО-а одустао је после разговора са немачким адвокатима.

– Колеге у Немачкој тражиле су да спремимо милион и по евра да бисмо ушли у поступке у којима бисмо тужили своју земљу. Само судске таксе у споровима за накнаду штете у Немачкој биле би више од 200.000 евра, јер бисмо тражити велике одштете, чак и до милион евра, као што су у Италији добијали њихови војници. Не видим зашто би наши грађани добијали мање. Немачке колеге саветовале су да тужимо у Србији, будући да већ имамо кривичну пресуду против челника НАТО-а, без обзира на то што је она укинута. Имамо и пресуду Међународног суда у Хагу, где су сви докази. За Србију је неспорно да је осиромашени уранијум изазвао штету. Ако је суд утврдио кривичну одговорност челника НАТО-а, не видим зашто не би могао да утврди и накнаду штете – наводи адвокат Алексић.

Тврди да има конкретне чињенице о сваком датуму и времену употребе муниције са осиромашеним уранијумом на југу Србије.

Прочитајте још:  Зашто Вучић захваљује САД за окупацију дела Србије

– Адвокат Тартаља, који је пред судовима у Италији успео да докаже везу између осиромашеног уранијума и уранијумске прашине, која се таложи у организму, има 181 правноснажну пресуду и помоћи ће својим искуством и документацијом. Ми у Србији имамо од 2005. године нагли скок оболелих од рака, о чему сведоче и наши еминентни лекари – наглашава Срђан Алексић.

Италијански судови досуђивали су одштете од 700.000 до милион евра, а адвокат сматра да наши грађани треба да буду једнаки са другим грађанима Европе. Уз то, они нису ишли да ратују него су били у својој земљи и у својим кућама. Правду и одштете за њих тражиће све до Европског суда за људска права у Стразбуру.



Александра Петровић / Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *