Трећи талас у Србији биће јачи, разматра се увођење две нове мере

1

(Фото: mod.gov.rs)

Имунолог и члан Кризног штаба Срђа Јанковић изјавио је данас да ће Кризни штаб у наредном периоду разматрати могућност увођења две нове мере.

„То су обавезно ПЦР тестирање за улазак у Србију и скраћивање радног времена објеката, али доношење мера које се не спроводе неће ништа помоћи. Неки мере нису спроводили, нису схватили опасност.. Када је ситуација динамична више је битан сам ток епидемије неко нека бројка која би била алармантна. Ми видимо да ток није добар и желимо да ‘скренемо реку’ у други ток, на ниво који ће бити прихватљив“, рекао је он.

Он је гостујући у јутарњем програму РТС-а рекао да морамо доследно да спроводимо мере које су на снази.




„Знам да то за многе не звучи као Бог зна шта, али ношење маски представља најзначајнију заштиту. Контролисање окупљања, ту морамо да будемо дисциплиновани, ми не можемо знати унапред ко је све заражен корона вирусом. Морамо носити маску тамо где има контаката“, рекао је Јанковић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Упитан да ли ће трећи талас бити јачи од претходних и колико би могао да траје, рекао је да то зависи од поштовања епидемиолошких мера,

„Трећи талас има потенцијал да буде јачи од претходних, а да ће то и бити и колико ће трајати зависи од тога колико се будемо придржавали мера. Настојаћемо и да га пролонгирамо, како не бисмо доживели колапс здравственог система. Много је теже гасити пожар када се разбукти“, наводи он.
Коментаришући епидемиолошку ситуацију у појединим општинама, попут Алексинца, где је један вртић затворен, Јанковић каже ће разматрање мере затварања школа и вртића зависити од ризика преношења вируса.

Прочитајте још:  АМЕРИЧКИ ЛОВЦИ СТИЖУ НА БАЛКАН: Почињу ваздушне патроле

„Ми већ имамо флексибилну меру да када се појави вирус, може да дође до затварања вртића и школа, а да ли треба ићи на општу меру зависи од ризика преношења вируса. Контролисање окупљања, ношење маске, било на затвореном било на отвореном простору су основне ствари“, истакао је Јанковић.




Фајронт у кафићима већ од 20 сати

Вирус се мора обуздавати тамо где се и највише шири, а то су места масовног окупљања, у првом реду угоститељски објекти.

Иако то може да има лоше економске последице, прва наредна епидемиолошка мера, за коју се залажу и чланови Кризног штаба, могло би да буде ново ограничавање рада угоститељских објеката до 20 сати.

Чланови Кризног штаба, према сазнањима „Новости“, још разматрају да ли би таква мера требало да важи за целу земљу, или само за највећа потенцијална жаришта — Београд, Крагујевац, Ваљево и још нека места где се региструје пораст броја инфицираних.



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Трећи талас у Србији биће јачи, разматра се увођење две нове мере

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *