Агенција препоручила разрешење декана ветеринарског факултета: Запослио ћерке, шурака и куму

1
Ветеринарски факултет (Фото: Wikimedia Commons)

Агенција за борбу против корупције препоручила је разрешење декана Факултета ветеринарске медицине у Београду, Влада Теодоровића (Владо у номинативу, прим.новинара), јер је прекршио закон тако што је на факултету запослио ћерке, шурака и кума.

У одлуци директора Агенције од пре тачно годину дана која је јуче објављена у Службеном гласнику, наводи се да је (и даље актуелни ) декан Теодоровић донео одлуке и решења, и закључио уговоре о раду и анексе уговора о раду, на основу којих су Споменка Ђурић, његова ћерка, Никола Поповић, брат његове супруге и Бранка Бераја, његова кума, засновали радни однос на Факултету, као и Александра Николић, његова ћерка која је такође засновала радни однос и због тога што о сукобу који је имао у тим ситуацијама није писмено обавестио Агенцију за борбу против корупције.
Због овога је Агенција изрекла меру јавног објављивања препоруке за разрешење са јавне функције.

Такође, он је без сагласности Агенције, у периоду, истовремено вршио и јавну функцију председника Управног одбора Института за хигијену и технологију меса Београд, Београд.

Из одлуке Агенције се види да је куму Бранку Берају 2013. запослио на неодређено на пословима хигијеничарке.

Ћерку Споменку је на одређено запослио када је бирана за асистента за ужу научну област Ветеринарска економика и то у периоду 1. октобра 2014. до 20 септембра 2017.
Са Николом Поповићем, братом његове супруге, закључио је уговоре о раду 2015. и 2016. на неодређено, на пословима возача на факултету.

Kако се наводи, Александра Николић, његова ћерка, на Факултету је била запослена на пословима истраживача–приправника преко пројекта Министарства у периоду од 18. јануара 2017. године, до 30. јуна 2017. године.

Закључењем наведених уговора о раду и анекса уговора о раду, декан Теодоровић је доводио себе у ситуације сукоба интереса и на тај начин јавни интерес подређивао приватном и јавну функцију искоришћавао за стицање користи за повезана лица, чиме је истовремено угрожавао и поверење грађана у савесно и одговорно вршење јавне функције.

Теодоровић је, наводи Агенција, био дужан да избегне сукоб интереса, а када је већ доносио наведене одлуке и решења, био је дужан да о сукобу интереса који је имао у тим ситуацијама писмено обавести Агенцију, што није учинио.Нова економија

1 Коментар

  1. Треба прво кривично да одговара, да се сменини да ти запослени без конкурса добију решења о отказу јер није испоштован закон. Све док се то не деси картел неће стати са запошљавањем својих дупелизаца.

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.