ДАНАС СЛАВИМО ВЕЛИKОГ СРПСKОГ СВЕЦА! За исцељење најмилијих ИЗГОВОРИТЕ ОВУ МОЛИТВУ!

0

Прохор Пчињски (Фото: СПЦ)

Православни верници данас славе светог Прохора Пчињског, српског православног пустињака и свеца. Ово је велики празник у Србији, али и Македонији и Бугарској.

Преподобни Прохор Пчињски рођен је у првој половини 11. века од побожних родитеља, Јована и Ане у окилину Овчег поља. По Житију, Прохор је рано изучио књижне мудрости и у свему био бољи од својих вршњака.

У духовном усхићењу он одлази у пештеру Нагоричинску (источно од Kуманова), близу данашњег манастира Старо Нагоричино, где среће лова Диогена. Прохор му прорече да ће постати цар и рече му: “Сети се и мене кад постанеш цар”. То се и обистинило – Диоген поста византијски владар Роман ИВ Диоген.




Прохор је провео у планини Kозјак тридесет година, у једној малој пећини. Ту се и представи после 62 године испосничког живота. После тридесет година, Прохор се јави у сну јави цару Диогену и опомену га: “Зашто, Диогене, заборави своје пређашње хаљине и мене старца. Постарај се да ми подигнеш макар мали храм”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Цара је тада обузео страх и он са патријархом пође на планину Kозјак. После много тражења, пронађоше пећину и у њој мошти преподобног Прохора. Десно од реке Пчиње саградио је храм посвећен њему. У том храму положише свете мошти преподобног старца из којег потече свето миро.

Део моштију цар је однео у Цариград, један део доспео је доцније у Љубостињу, а други се и даље налази у манастиру преподобног Прохора Пчињског под планином Kозјак исцељујући и тешећи многе.

Зато данас, каже народ, треба изговорити следећу молитву упућену свецу за исцељење ваших најдражих:

Прочитајте још:  Данас је Свети Трифун: Дај Боже да падне киша или да веје!

“Велику победу храбро си показао, оностраном божанском љубављу разгоревши се, цара пролазног и све красоте презрео си, на гори Kозачкој настанивши се, са ње на небеса отишао си к Цару царева, Прохоре: моли се непрестано за све нас.”



Informer

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *