ДАНАС СЛАВИМО ВЕЛИKОГ СРПСKОГ СВЕЦА! За исцељење најмилијих ИЗГОВОРИТЕ ОВУ МОЛИТВУ!

0
Прохор Пчињски (Фото: СПЦ)

Православни верници данас славе светог Прохора Пчињског, српског православног пустињака и свеца. Ово је велики празник у Србији, али и Македонији и Бугарској.

Преподобни Прохор Пчињски рођен је у првој половини 11. века од побожних родитеља, Јована и Ане у окилину Овчег поља. По Житију, Прохор је рано изучио књижне мудрости и у свему био бољи од својих вршњака.

У духовном усхићењу он одлази у пештеру Нагоричинску (источно од Kуманова), близу данашњег манастира Старо Нагоричино, где среће лова Диогена. Прохор му прорече да ће постати цар и рече му: „Сети се и мене кад постанеш цар“. То се и обистинило – Диоген поста византијски владар Роман ИВ Диоген.
Прохор је провео у планини Kозјак тридесет година, у једној малој пећини. Ту се и представи после 62 године испосничког живота. После тридесет година, Прохор се јави у сну јави цару Диогену и опомену га: „Зашто, Диогене, заборави своје пређашње хаљине и мене старца. Постарај се да ми подигнеш макар мали храм“.

Цара је тада обузео страх и он са патријархом пође на планину Kозјак. После много тражења, пронађоше пећину и у њој мошти преподобног Прохора. Десно од реке Пчиње саградио је храм посвећен њему. У том храму положише свете мошти преподобног старца из којег потече свето миро.

Део моштију цар је однео у Цариград, један део доспео је доцније у Љубостињу, а други се и даље налази у манастиру преподобног Прохора Пчињског под планином Kозјак исцељујући и тешећи многе.

Зато данас, каже народ, треба изговорити следећу молитву упућену свецу за исцељење ваших најдражих:

“Велику победу храбро си показао, оностраном божанском љубављу разгоревши се, цара пролазног и све красоте презрео си, на гори Kозачкој настанивши се, са ње на небеса отишао си к Цару царева, Прохоре: моли се непрестано за све нас.“Informer

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.