САХРАНА МИТРОПОЛИТА АМФИЛОХИЈА: Верни народ се окупља, колоне пристижу! Црна Гора испраћа свог пастира! (ВИДЕО)

0

Земни остаци митрополита Амфилохија у Саборном храму у Подгорици. (Фото: Јутјуб)

Земни остаци блажанопочившег Митрополита црногорско-приморског Амфилохија биће сахрањени данас у крипти Саборног Храма Христовог Васкрсења у Подгорици.

Царевић и Јокић пристигли у Храм у Подгорици

На сахрану Амфилохије долазе председници Општине Будва и Котор, Марко Царевић и Владимир Јокић, председник Скупштине општине (СО) Будва Крсто Радовић.

“Ђедо стижу твоји”




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Верници су од раног јутра похрлили ка Подгорици да свог вољеног Ђеда испрате на последње путовање.

Организованих полазака било је из многих градова широм Црне Горе, а путеви ка Подгорици, где ће Амфилохије бити сахрањен, од јутрос су преплављени аутомобилима.

Од раних јутрањи сати пред Саборни храм у Подгорици пристижу људи из свих крајева Црне Горе да одају последњу почаст блаженопочившем митрополиту Амфилохију.

Колоне људи чекају у реду да се опросте
Већ у овом тренутку су дуги редови људи који чекају да уђу и целивају посмртне остатке.

Током читаве ноћи испред Храма је било море људи који су чекали да се опросте од свог митрополита.

Сахрани ће присуствовати и председник Србије Александар Вучић, који је синоћ допутовао у Подгорицу.




Свету заупокојену литургију са почетком у 9 часова служиће Њагова светост Патријарх српски Иринеј уз саслужење више епископа Помесних Цркава.

У наставку Свете литургије биће служено опело, након чега ће тело блаженопочившег Митрополита бити положено у гробницу у крипти Саборног Храма Христовог Васкрсења, коју је Владика за живота себи припремио.

Говорници

У току Свете литургије беседиће Њагово преосвештенство Епископ бачки Иринеј, а након опела Њагова светост Патријарх српски Иринеј, академик Матија Бећковић, Мандатар Здравко Кривокапић, Председник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић, као и Администратор Митрополије црногорско-приморске Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, објављено је на сајту Митрополије.

Прочитајте још:  Србија донела контрамеру на одлуку Црне Горе - забрана за "Монтенегро ерлајнс"

Митрополит Амфилохије преминуо је у петак 30. новембра у КБЦ Подгорица, након чега су његови земни остаци пренети у Цетињски манастир, где је хиљаде верника дошло да да последњи целив и узме благослов од свог Архијереја.

На дан светог Петра Цетињског Чудотворца служена је Света архијерејска литургија у Цетињском манастиру, након које је блаженопочивши Митрополит свечано испраћен са Цетиња, а десетине хиљада верног народа га је на коленима дочекало у Подгорици.



Правда

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *