Да ли ће Бајина Башта затворити продавнице недељом? Предлог подржали и пекари

0

Бајина башта (Фото: Ненад Марић)

О забрани рада недељом за трговце у Србији се расправљало и раније, али без успеха и без назнака да би то у скоријој будућности могло да постане реалност.

Иницијатива привредника Бајине Баште да се недеља на територији те општине предвиди као нерадан дан изазвала је пажњу јавности. У тој општини недавно је одржана и усмена јавна расправа о изменама Одлуке о радном времену на територији Бајине Баште, а која предвиђа да трговине не раде недељом,осим у туристичкој сезони у месецима јун,јул и августу.




У иницијативи коју су пре неколико месеци привредници Бајине Баште поднели наведени су сви разлози који иду у прилог усвајању овакве одлуке. Између осталог стоји да се током ванредног стања дошло до закључка да је апсолутно могуће задовољити све потребе грађана у условима редукованог радног времена и да су дискретни хероји у тешким временима били радници продавци и запослени у малопродајним објектима. Они су навели и да су њихови запослени нечији маме, тате, сестре које у оваквим условима привређивања неко много мање виђа.

Крај бајинобаштанског туризма! Нова правила уласка у национални парк: На Тару кроз наплатну рампу

Јавној расправи присуствовао је велики број привредника, као и заинтересовани грађани. Сви присутни су једногласни били да треба усвојити предложене измене којима би недеља била нерадна. Поред тога сви пекари са територије општине Бајина Башта су се сложили да и пекаре уђу у предлог и да ни оне не раде недељом, пише Дрина инфо.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Током јавне расправе Мирко Радивојевић је образложио предлог привредника из Бајине Баште и навео да је потребно да се донесе општинска одлука да не би нико недељом радио и да је 98 одсто привредника за ово решење. Он је навео и да је ово први случај да су привредници иницијатори да недеља буде нерадна што је углавном на другим местима као иницијатива долазило од синдиката и радника.

Прочитајте још:  Професор Ломпар: Питање језика и писма јесу питања на којима ће овај народ остати или пропасти (Видео)




О нерадној недељи на територији Србије се расправљало и раније, али без већег успеха.

О томе се почетком године огласио и председник Србије Александар Вучић, који је рекао да “не разуме идеју забране рада недељом”.

Шта је потребно да српска села поново буду лепша од Париза?

На јавној расправи у Бајиној Башти чуле су се и речи запослених у трговинама који су између осталог навели и да је недеља поред одомора дан и када могу да присуствују литургијама и испуне и своје духовне потребе.

Из Министарства за рада су пре пар месеци навели да се таква пракса показала као лоша у неким земљама, али да послодавци могу свој рад да организују како желе, “то је остављено послодавцима да одлуче”.

“Ми позивамо послодавце да сами одлуче, а ми ту одлуку на глобалном нивоу нећемо донети, бар не у овом тренутку”, навео је тадашњи министар за рад Зоран Ђорђевић.

Пре годину дана у Црној Гори је донета одлука да се не ради недељом. Изменом Закона о унутрашњој трговини тог дана су затворене продавнице.




Продавнице у Словенији ће недељом и празницима бити затворене, одлучили су крајем септембра посланици у парламенту те државе. Изузете су трговине с продајним простором до 200 квадратних метара на бензинским пумпама, граничним прелазима, лукама, аеродромима, железничким и аутобуским станицама и болницама.

Да ли ће нова Влада Србије о нерадној недељи заузети другачији став, остаје да се види. За сада ка евентуалној нерадној недељи иде само Бајина Башта.

Председница те општине саопштила је на јавној расправи да ће се предлог одлуке о том питању наћи пред одборницима на првој наредној седници Скупштине општине која се очекује почетком новембра.

Прочитајте још:  Позив председника на шиптарске изборе на Косову и Метохији је кршење Устава Републике Србије!

Прочитајте још: 



Дрина.инфо

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *