ОВО ЈЕ ЈЕДИНО РЕШЕЊЕ ЗА ПРЕСТАНАК РАТА! Турска говори уместо Азербејџана: Нећемо стати док се Јерменија не повуче

0
Турска војска (Фото: tsk.tr)

Турски министар одбране Хулуси Акар рекао је у понедељак да Азербејџан неће зауставити своја непријатељства у Карабаху и суседним областима до потпуног повлачења јерменских снага из „окупираних азербејџанских земаља“.

У говору одржаном у понедељак на отварању нове академске године 2020. – 2021. на турском државном универзитету за националну одбрану, Акар је рекао да је Азербејџан пријатељска земља, чак и братска према Турској и зато “их Турска подржава да наставе борбу за ослобађање своје историјске територије”.

Акар је истакао да шефови ОЕБС-ове Минске групе, Русија, Сједињене Државе и Турска, током година преговарачких процеса нису успели да допринесу решавању сукоба између Азербејџана и Јерменије, оптужујући потоњу да покушава да прошири подручје Земље коју су заузели уместо да повуку своје снаге из њих.
Наставио је да је “стрпљење Бакуа понестало и азербејџанска војска је кренула у контранапад, који се тренутно наставља са успехом”, напомињући да су “неке окупиране земље управо очишћене од јерменских снага”.

Акар је изразио уверење да Баку неће потписати никакав мировни споразум и да неће пристати на прекид ватре тек након што Јерменија повуче своје снаге са територије Азербејџана.

Такође је нагласио да је “азербејџанска војска врло професионална и ради у оквиру међународног права … док Јерменија бомбардира, у очима све међународне заједнице, градове Азербејџана, што доводи до убијања невиних цивила”.

Турска се сматра главном присталицом Азербејџана у његовом сукобу са снагама Републике Карабах, која је једнострано проглашена 1991. године, и њеним савезником Јерменијом.

27. септембра избили су оружани сукоби на контактној линији азербејџанских и јерменских снага у региону Карабаха и суседних подручја, у најопаснијој ескалацији двеју страна у више од 20 година, усред међусобних оптужби за започињање непријатељстава и довођење страних снага милитанти.Правда

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.