Рио Тинто тврди да отпад од јадарита неће бити отрован, мештани му не верују

0

(Фото: Пиксибај)

У руднику и постројењу за прераду јадарита генерисаће се стенски материјал из кога неће бити вађен јадарит и материјал који ће бити мешавина минерала из рудног тела и оних који настају прерадом, наводе у Рио Тинту. Представници локалне заједнице из долине реке Јадар и Рађевине, тврде да им не верују и често скрећу пажњу на еколошке инциденте који се дешавају, како наводе у неким земљама у којима Рио Тинто послује.

Додаје се да ће садржај тешких метала у отпаду бити приближно исти садржају који је присутан у земљишту. Рио Тинто тврди да отпад неће бити токсичан и опасан као и да ће се користити најмодернији систем за управљање површинским водама, како би се вода од падавина усмерила даље од одлагалишта.

Она вода која буде имала контакт са отпадом, биће привремено безбедно ускладиштена, користиће се у фабрици или пречишћавати, а непречишћена вода не може и неће бити ослобођена у животну средину. Са друге стране штетне материје се неће наћи ни у земљишту, ни у подземним водама, нити у ваздуху, било да се ради о руднику, било о одлагалишту, додаје се у саопштењу компаније.




На одлагалишту се неће депоновати уља, течни отпад, као ни органске ни ароматичне материје, отпад се неће разлагати на ваздуху, нити ће подстицати развој бактерија, имаће мирис земље. Подручја одлагалишта биће обложена непропусним материјалом који ће штитити подземне воде и земљу. Тврди се и да ће се на одлагалишту редовно пратити утицај на животну средину, као и да ће се оно рекултивисати.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  УПОЗОРЕЊЕ ЗА ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ: Ако узмете мораторијум плаћаћете већу рату

ОТKУП ЗЕМЉИШТА

ЗА ЊУ ПРАВИЛА НЕ ВАЖЕ: Шта вам је Дарија Кисић Тепавчевић поручила из салона лепоте (ФОТО)

У Рио Тинту наводе и да ће за изградњу рудника бити потребно 250 хектара земљишта, као и да је програм његовог откупа у коме учествује 335 власника у току. Све ће се додају, радити по закону и међународним праксама. Kажу и да би требало да се исели 52 домаћинства.

Начин на који ће се израчунавати износи компензација детаљно је објашњен у поверљивом документу који је подељен само са власницима земљишта, каже се у саопштењу Рио Тинта.

Kомпанија ће иначе покрива трошкове вредности земљишта и биолошке имовине, вредности њихове замене, кућа, фарми по цени комплетне замене, бонус за резиденте и бонус за земљиште и биолошку имовину, накнаду за нелагодност због селидбе и ремећења, порезе продаје земље и објеката, селидбе, нотара и катастра.




Циљ је како додају да на крају све стране буду задовољне. У саопштењу Рио Тинта тврди се и да је просторни план за подручје посебне намене усвојен у фебруару, као и да су у складу са регулативом организовани јавни увиди у трајању од 15 и 30 дана.

Тимови пројекта Јадар, како се наглашава и даље раде на детаљном утврђивању потенцијалних утицаја на животну средину. Kажу и да у Лозници и Брезјаку редовно организују догађаје „Отворених врата“.

KО СЕ НЕ СЛАЖЕ СА РИО ТИНТОМ?

Нова економија је недавно ступила у контакт са Момчилом Алимпићем из села Горње Брезовице, где Рио Тинто намерава да експлоатише јадарит. Он је заједно са другим мештанима основао Удружење „Заштитимо Јадар и Рађевину“, које је прошле недеље пред представништвом те компаније одржало протест.

Прочитајте још:  Деле шаком и капом: Рио Тинто подмићује школе, ловце, клубове, сељаке…

Прочитајте још: 


“Преко двадесет села је индиректно под утицајем. У близини је већ било много проблема са топионицом олова у Зајачи код Лознице, ту је нанета велика штета. Олово се топило без филтера, без ичега”, изјавио је тада Алимпић за Нову економију, који поред Горњих Брезовица борави и у Лозници.




Са Рио Тинтом се не слажу ни у Kоалицији за одрживо рударство, а представник тог удружења Звездан Kалмар оспорио је њихово обећање да ће будуће јаловиште рекултивисати садњом траве и жбунастог растиња и нагласио да је поступак пречишћавања воде изузетно компликован.

“Тај базен, пречистач, би онда морао да буде неколико квадратних километара велики, јер те хемијске реакције пречишћавања се не дешавају одмах, већ трају. Та количина воде највероватније би била довољна за вештачко језеро”, каже Kалмар.

У свом саопштењу Рио Тинто је навео да планира отварање нових радних места, за око 2.100 запослених, као и да улагања у рудник могу да достигну 1,5 милијарди америчких долара.

У свом експозеу, мандатарка за састав новог састава Владе Србије изјавила је да са том компанијом наша земља треба да успостави стратешко партнерство. Пројекат “Јадар” је лежиште литијума и бора светске класе, откривено од стране геолога компаније Рио Тинто 2004. године.



Чедомир Савковић / нова економија

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *