Смедерево дигло глас против кинеског загађивања Србије: Народ блокирао луку и пругу

0
(Фото: Твитер)

Под слоганом „За сву децу“ грађани Смедерева вечерас су се окупили на протесту због загађења ваздуха у том граду. Они су блокирали Луку Смедерево и пругу која директно води до ње. Реч је о симболичној блокади луке и пруге, с обзиром на то да вечерас тамо нема железничког саобраћаја.

Грађани Смедерева блокирали су вечерас луку и пругу које кинеска компанија ХБИС користи за транспорт и претовар руде, зато што се, објашњавају, при том процесу подиже рудна прашина, за коју страхују да је канцерогена и да им уништава дисајне путеве.
Смедеревци кажу да 50 година имају проблем са загађењем, откако је отворена Железара, али да се ситуација значајно погоршала откако је 2016. године железару купила кинеска компанија ХБИС, која је повећала производњу, али није увела стандард заштите животне средине и ваздуха.
Никола Kрстић из Удружења грађана „Тврђава“, које је један од организатора протеста, рекао је раније данас да су грађани приморани да на овај начин искажу незадовољство, јер, с једне стране, кинески инвеститор крши законе свакодневно, а са друге стране, министарство не реагује.

Окупљени грађани жале се да страхују за своје и здравље своје деце, јер је загађење толико да се дешава да ваздух „може да се види“.

Грађани Смедерева и организатори протеста напомињу да нису против Железаре, да схватају да је битна за тај град и домаћу економију, али да захтевају да се поштују закони и прописи који штите њихово здравље.

На протесту се окупило неколико десетина грађана и активиста из Смедерева, али и из Београда и других места у Србији. Протест је миран и није приметно присуство полиције, јавља Н1.Директно

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.