ЈЕРМЕНИЈА ИМА РАЗЛОГ ДА БУДЕ БЕСНА: Након примирја древном народу одузета огромна територија!

0

(Фото: википедија)

Јерменија је изгубила контролу над огромним делом Нагорно-Карабаха споразумом у којем је посредовала Русија.

Споразум је био највећа интервенција Русије у региону још од рата у Грузији 2008. године. Русија се недељама опирала мировној улози док није постало јасно да Азербејџан прети заузимањем целог Нагорно-Карабаха. На крају је то спречено, али је Азербејџан ипак однео велику победу.

Према споразуму, Азербејџан ће задржати контролу над земљом коју је заузео током овог последњег сукоба, а добиће и територије ван Нагорно-Карабаха које су до сада биле под јерменском контролом. Тај пренос контроле ће се вршити у етапама.

Договорено је да Јерменија врати Азербејџану регион Келбаџар до 15. новембра, а Лачин до 1. децембра. Такође, Јерменија мора до 20. новембра да преда и делове Адгамског и Газахског региона Азербејџана које тренутно држи.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Биће успостављен и такозвани Лачински коридор ширине пет километара који ће бити под контролом мировњака које је послала Русија како би се обезбедила веза Јерменије и Нагорно-Карабаха.

Занимљиво је да су руски медији најпре пренели верзију текста споразума у којој је писало да ће Јерменија имати контролу над Лачинским коридором. Међутим, у званичној верзији коју је објавио Кремљ стоји да ће Лачински коридор “остати под контролом мировног конвоја Руске федерације”, преноси сајт “Медуза”.

Лачински коридор ће тако бити једина веза Јерменије и територије коју контролишу Јермени у Нагорно-Карабаху.

У привидном покушају паритета предвиђен је сличан, али много неодређенији “коридор” којим би требало да се Азербејџан повеже са својом енклавом Нахчиваном, која се граничи са Јерменијом, Ираном и Турском. Ова тачка споразума је један од потенцијално најзначајнијих исхода, јер је природа такве азербејџанске везе кроз јерменску територију и даље нејасна и недефинисана, па поставља потенцијално опасна питања о суверенитету.

Прочитајте још:  Е онда ником ништа, пошто је случајно: Азербејџанци признали да су случајно оборили руски хеликоптер у Јерменији!

Све у свему на крају испада да ће јерменске власти контролисати око трећине територије у односу на оно што је било дефакто њихово још од деведесетих година.




Остао им је Степанакерт, главни град Нагорна, који је претрпео тешко гранатирање и из кога је велики број Јермена већ побегао након што је остао без крова над главом.


[table id=1 /]


Како пише “Гардијан”, осим што је повратио територију коју је изгубио у рату с Јерменијом деведесетих година, чини се да је Азербејџан такође “скинуо са стола” питања око референдума о одлуци о будућности Нагорно-Карабаха, а та питања су била карактеристика мировних преговора током протекле две деценије.

Због потписивања споразума су у Бакуу задовољни, али су у Јеревану избили насилни протести у којима је претучен председник парламента и извршени упади у владине институције.



Блиц

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *