Велики повратак Доналда Трампа: Пут за преокрет иде кроз Пенсилванију

0

Доналд Трамп (Фото: AP Photo / Evan Vucci)

Џоа Бајдена су мејнстрим медији и инострани државници, својим честиткама, прогласили за победника председничких избора у Америци. Доналд Трамп је прогласио да Бајден није победио, и да је извршена изборна крађа масовних размера. На један или на други начин, судови ће одлучивати ко ће бити следећи амерички председник.

Учиниће то тако што ће једноставно одбацити тужбе које у кључним државама подноси Трампов адвокатски тим. Или тако што ће истражити његове оптужбе о изборној крађи. Што је тежи, али и једини могући начин да се утврди за кога су заиста Американци гласали да им буде председник.

Основана сумња

У сваком случају, тешко је отети се утиску да има све више основа за сумњу у резултат који су прогласили мејнстрим медији. Почев од невероватног, али ипак истинитог податка да на низу бирачких места у Пенсилванији, Мичигену и другим државама у којима се преламао исход избора, демократе нису дозволиле републиканцима да учествују у пребројавању гласова. А управо са тих места стигле су десетине и стотине хиљада гласова које су резултат преокренуле у Бајденову корист. Само у Пенсилванији, у којој званична разлика између двојице кандидата износи свега 50 хиљада гласова, откривено је између 650 и чак 900 хиљада спорних гласова, тврди Трампов адвокат Руди Ђулијани, ишчекујући судски поступак током кога би ову тврдњу требало и да докаже.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Спорно је и питање несређених бирачких спискова и њихове злоупотребе; у 353 округа широм Сједињених Држава откривено је да има више регистрованих бирача него становника с правом гласа, укупно 1,8 милиона људи. Те можда не чуди и што се открива све више мртвих који су гласали на овим изборима, углавном путем поште…

Прочитајте још:  Корона журке у Америци: Заразом до колективног имунитета

Компјутерске грешке

На ове сумње сад се надовезује и сумња да су гласачке машине – компјутери за гласање и пребројавање гласова – мењали резултат избора у Бајденову корист. Непобитно је утврђено да је у округу Антрим у Мичигену нешто више од три хиљаде Трампових гласова „компјутерска грешка“ приписала Бајдену, креиравши тако разлику од преко 6 хиљада гласова. A истраживање засад анонимног аутора, на које је Трамп указао једним својим твитом, користећи методе потврђене у том округу у држави Мичиген, открило је и да су овакве „компјутерске грешке“ на истоветан начин пребациле укупно 512.095 Трампових гласова Бајдену, уз преко 2,8 милиона гласова који су једноставно избрисани.

При чему се мора имати у виду и да сумње у гласачке машине, и компанију „Доминион“ која их производи, нису нове. Агенција „Асошијетед прес“ је пре две године извештавала о безбедносним проблемима везаним за ове машине, „Њујорк тајмс“ је тада објавио текст о манипулисању тим компјутерима за гласање под насловом „Хаковао сам изборе. То могу да учине и Руси“, а у јуну ове године је исти лист извештавао и о проблемима на прелиминарним изборима у Џорџији, изазваним како софтверским тако и људским грешкама приликом употребе тог софтвера.

Да иронија буде већа, 6. децембра прошле године троје сенатора из Демократске партије, међу њима и несуђени председнички кандидат ове партије Елизабет Ворен, изнели су формалне замерке на рачун „Доминиона“, поред осталог, управо због замене резултата.




А можда није згорег указати и на сарадњу ове компаније са „Фондацијом Клинтон“ на једном пројекту 2014. године.

Сада, међутим, „Њујорк тајмс“ тврди: „Нема доказа изборне преваре.“ Додуше, ово тврде зато што су им тако рекли званичници, и то баш они које Трамп оптужује да су га покрали…

Прочитајте још:  “Ниво пакла”: Идеолог путинизма поручио како ће почети светски хаос

Теорија и завера

Да ли ће, и како ће, бити отклоњена сенка сумње с америчких председничких избора? Може ли Трамп да преокрене резултат у своју корист? И када ћемо сазнати име будућег председника Америке?

Ово су питања о којима су у „Новом Спутњик поретку“ говорили аналитичар Бранко Павловић и новинар Синиша Љепојевић.

„Забележена је серија неправилности у различитим државама. Да су то насумичне неправилности, онда би, по закону вероватноће, једне ишле у корист Трампа, а друге у корист Бајдена. А овде све иду у корист Бајдена. И то је чињеница која даје основе за сумњу и за истраживање завере која је спроведена,“ одговара Бранко Павловић на основно питање – да ли је било изборне крађе или је реч о пукој теорији завере, као што с презиром констатују медији главног тока.




„Сам појам ‘теорија завере’ је конструкција која се користи како би се одбацила непријатна истина“, коментарише Синиша Љепојевић. „Нема сумње да је реч о завери која је припремана четири године, а Трамп и његови сарадници испали су наивни јер су дозволили да им се догоди оволика пљачка. И питање је да ли ће сад успети да то и докажу, јер, супарничка страна припремила се и за то, постављајући своје људе у судове који ће одлучивати о приговорима… Трамп је суочен са огромном и брижљиво припремљеном завером, и не верујем да из сукоба с њом он може да изађе као победник.“

Поновно пребројавање гласова

Трампова нада у преокрет лежи пак у Врховном суду САД до кога ће покушати да доведе поступак, јер, 6 од 9 његових судија поставили су републикански председници, од чега троје сам Трамп.

Прочитајте још:  САД губе још једног савезника на Блиском истоку, а добија га Русија

„Од кључног значаја за Трампово настојање да оспори изборни резултат биће Пенсилванија, која се заправо већ налази пред Врховним судом САД и сад треба да буде активирана –потребно му је да докаже да је спорно 12-13 хиљада гласова, јер ће се тиме разлика између њега и Бајдена спустити на мање од 0,5 одсто гласова. А онда ће, сходно закону, морати да се иде на поновно пребројавање свих гласова, као што се то сад чини у случају Џорџије. У том случају, Бајден пада испод 270 електорских гласова, и његово проглашавање за победника испоставља се као неосновано.

Баш као што Трамп и тврди све време,“ објашњава Бранко Павловић где лежи једина преостала Трампова нада да преокрене резултат, и упозорава да „улазимо у ситуацију без преседана, у којој је чак могућ и сценарио да избори у неким државама буду поништени, и да електори – који заправо бирају председника САД – буду именовани од стране републиканаца. Трамп се можда плаши државног удара који би у том случају могао да уследи, па отуда и изненадне смене досадашњег министра одбране Марка Еспера и његових блиских сарадника у Пентагону, као и најава смене директорке ЦИА-е Ђине Хаспел усред ових постизборних окршаја.“


[table id=1 /]




Никола Врзић / Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *