Да ли је софтвер из Србије „појео” Трампу гласове

0

Трампове присталице (фото АП - Џ.Б)

Амерички званичници задужени за контролу изборног процеса саопштили су да су овогодишњи избори „најсигурнији у америчкој историји”, што је досад најдиректније негирање оптужби Доналда Трампа о изборним преварама и манипулацијама. Саопштење је издато неколико сати након што је актуелни председник изнео оптужбу да је 2,7 милиона гласова за њега „избрисано”.

Није навео одакле му та информација, али чини се да потиче са мале ТВ станице „Ван Америка њуз”, која је ту тврдњу повезала са грешком у бројању гласова у једном округу у Мичигену. Тамо је 6. новембра људском а не грешком машинe велики број гласова приписан Бајдену уместо Трампу, што је брзо исправљено, али су Трампове присталице развиле ширу теорију о вези Демократске странке са компанијом која производи гласачке машине.

Вест о милионима „прогутаних” гласова брзо се раширила по друштвеним мрежама а иронија је да је у причу увучена и Србија, која жестоко навија за Трампа. Новинарка Њузмакса, кабловског канала који је од Фокса преузео улогу Трампове медијске перјанице, написала је на „Твитеру” да је те машине направила канадска компанија „Доминион вотинг”, и то „од делова из Кине док је софтвер направљен у Србији”. Канадска фирма већ дуго има развојни центар у Београду, али нисмо успели да проверимо да ли је баш овде настао софтвер који је коришћен у 28 америчких држава. Њени телефони који се могу наћи на интернету више нису важећи, а на мејл нису одговорили.




Новинарка Њузмакса открила је још неке детаље, које су медијски тимови за проверу тачности информација већ демантовали. На пример, да супруг демократске сенаторке Дајане Фајнстин има удео у „Доминиону”. Тачно је да је компанија 2014. дала донацију Фондацији Клинтон у износу од 25.000 до 50.000 долара , али њени лобисти су давали новац и кампањи Мича Мaконела, лидера републиканске већине у Сенату. Истина је и да је бивши саветник Ненси Пелоси радио као лобиста „Доминиона”, али то исто су радили и људи повезани с републиканцима. Њузмакс је јуче наставио да доводи у питање поузданост „Доминионових” машина, доводећи у госте главног тужиоца Тексаса, који је рекао да их је та држава три пута од 2012. тестирала и одбила „јер су показале и хардверске и софтверске недостатке и да су подложени манипулацијама и превари”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Ми Немачкој сваке године дамо 40 000 стручних људи, као и милијарду и по евра за њихове компаније у Србији

Софтвер „Доминиона” коришћен је у два од пет округа у Мичигену и Џорџији у којима су забележени проблеми. У сваком појединачном случају, детаљно је објашњено шта се десило и углавном је реч о људској грешци а ни у једном случају није било до софтвера, пише „Њујорк тајмс”.

Саопштење да нема ниједног доказа да су гласови избрисани, изгубљени, измењени и на било који други начин компромитовани поделила је агенција за Сајбербезбедност и безбедност инфраструктуре (Циса), која припада министарству унутрашње безбедности и помаже државама да обезбеде изборни процес. Дакле, део је администрације, због чега представља досад највећи ударац за још актуелног шефа Беле куће, који и даље не признаје победу Џозефа Бајдена.

Иако се гласови у појединим државама још броје, медији су у суботу на основу досадашњег пресека закључили да је предност Бајдена недостижна и прогласили његову победу. Добио је преко пет милиона гласова више од Трампа.

Расте број републиканаца који су честитали Бајдену, али је већина партије уз председника у непризнавању резултата. То што Трампа подржава неколико истакнутих републиканаца као да више забрињава бившег председника Барака Обаму.




„Они бар знају. То је још један корак у делегитимизацији не само будуће администрације него демократије уопште, а то је опасан пут”, рекао је Обама у интервјуу за Си-Би-Ес, који ће бити објављен у недељу. Повод су његови мемоари у којима пише да је Трамп дошао на власт на таласу страха од црног човека у Белој кући, који је пореметио „природан поредак”.

Шеф Комисије за помоћ у изборима Бенџамин Хауланд каже за „Њујорк тајмс” да је Трампова изјава о брисању милиона гласова само једна у низу која их је узнемирила протеклих дана и да због неоснованих оптужби изборни званичници трпе узнемиравање, па чак и добијају претње смрћу, а све иде наруку „страним непријатељима који би волели да изгубимо веру у демократију”. Највише оповргнутих тврдњи дошло је од председника и његових синова. Ерик Трамп је делио теорију завере да су Трампови бирачи у Аризони добијали на гласачком месту оловку чији траг машина не може да скенира, што су највиши званичници те државе демантовали.

Прочитајте још:  ИЗРАЕЛСКИ МЕДИЈИ: НЕШТО СЕ ЧУДНО ДЕШАВА У КИНИ

Одлазећи председник у овој гужви није заборавио да одржава притисак на Пекинг, па је потписао уредбу којом забрањује америчка улагања у фирме које су у власништву кинеске армије или, по мишљењу Вашингтона, под њеном контролом. Мера треба да „спречи модернизацију кинеског безбедносног апарата помоћу америчког капитала” и могла би да се одрази на низ великих фирми као што су „Чајна Телеком” и „Чајна мобајл”, известио је Ројтерс.

Трамп је почетком недеље сменио министра одбране, а потом и четворицу генерала у Пентагону, што се тумачи као покушај да убрза повлачење америчких војника из Авганистана. Бајден је обећао да ће у тој земљи оставити мали број војника да спрече терористичке нападе, мада има и оних који кажу да се Трамп само свети људима који су му се противили, пише „Политико”.


[table id=1 /]




Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *