Израел тражи извињење Кристијане Аманпур због поређења Трампа са нацистима

0
Трамп (Фото: flickr. com)

Израелска министарка за дијаспору тражила је извињење од чувене новинарке Си-Ен-Ен-а Кристијане Аманпур а њено поређење Доналда Трампа и нацистичке Кристалне ноћи назвала „лажним изједначавањем“ и омаловажавањем огромне трагедије холокауста.

Израелски званичници тражили су реакцију Си-Ен-Ен-а на коментар истакнуте водитељке Кристијане Аманпур која је упоредила поступке америчког председника Доналда Трампа са Кристалном ноћи, нацистичким погромом над Јеврејима који се догодио у Немачкој новембра 1938. године.

У четвртак се Аманпур, у уводу водећег спољнополитичког програма, позвала на 82. годишњицу Кристалне ноћи називајући нацистички програм „нападом на чињенице“ поредећи то са Трамповим непоштењем.
„Ове недеље пре 82 године догодила се Кристална ноћ. Управо тај потез нациста довео је до геноцида над целим идентитетом, а у кули од запаљених књига гореле су чињенице, знање, историја и истина. После четири године напада Доналда Трампа на исте те вредности, тим Бајден-Харис обећава повратак нормама, укључујући и истину“, рекла је Аманпурова у уводној најави емисије.

Изреалеска министарка за послове дијаспоре Омер Јанкелевич послала је писмо председнику Си-Ен-Ен Џефрију Зукеру позивајући Аманпоур да се „одмах и јавно извини“ због „неприхватљивог поређења“ које је направила у емисији четвртак.

„Овим откривамо лажну еквиваленцију између поступака америчког председника који седи, и зверстава погрома Кристалне ноћи, које су извршили нацисти пре осамдесет две године, омаловажавајући огромну трагедију Холокауста“, написала је министарка.

Кристална ноћ је широко препознат као „централно полазиште холокауста“, наставила је министарка, оптужујући Аманпоура да умањује „јединствени значај холокауста“ упоређујући га са Трамповом администрацијом.

„Искривљавање и минимизирање холокауста жалосне су лажи које само подстичу зле гласове антисемитизма. Употреба сећања на Холокауст за јефтину вредност шока и унапређивање политичке агенде представља дубоко забрињавајуће и увредљиво окретање историјских и моралних истина са опасним импликацијама „, наводи се у писму.

Како антисемитизам расте широм света, Израел очекује да ће Си-Ен-Ен бити „партнер у глобалним напорима у борби против ове опасне болести, а не да распирује њен пламен“, закључила је израелска министарка у писму Си-Ен-Ен-у.


Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!РТС, TIMES OF ISRAEL

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.