Србија је нова оаза за Њујорчане који беже

0
(Фото: Пиксибај)

Нова оаза никла је за Њујорчане гладне путовања који жуде за променом средине, а то је Србија, пише Њујорк пост.

„Подсећа ме на Вилијамсбург око 2010. године“, каже исељеник Дејвид Ричардсон (27), који је био у потрази за бегом из Њујорка пре неколико месеци, а завршио у српској престоници – Београду.

„Сада плац́ам упола мање него што сам плаћао у Њујорку током пандемије да бих живео у апартману с погледом на цео Београд. Просто је: или платим двоструко и живим са више ограничења, или платим упола мање за више погодности и искустава са невероватним људима који желе да изађу у ресторане и разговарају о стварима које нису политика“, рекао је специјалиста за комуникације.

Ричардсон се састаје са пријатељима на кафи, излази у ноц́не клубове и барове са наргилама, забавља се…„Српски менталитет је веома поносит“, рекао је. „Они не виде вирус као препреку њиховом успеху и срећи.“

Пошто не захтева карантин за Американце, Београд је постао прави хит током пандемије. Ер Србија је успоставила 34 лета до аеродрома Џеј-Еф-Kеј у октобру, премашивши број од 24 лета из октобра 2019. године, чак и у „уклетој“ години када је летење у питању, пише Њујорк пост.

Али у понедељак је америчка амбасада саопштила да је захваљујуц́и 3.482 нових случаја ковида, српска влада наредила „да се све услуге, укључујуц́и барове, ресторане, кафиц́е, продавнице, супермаркете, тржне центре, позоришта и биоскопе“ затворе од 21 сат до пет сати ујутро, од 17. новембра до „најмање“ 1. децембра.

Па ипак, чак и са јаком сценом ноц́них клубова дуж реке, Њујорчани имају шта и да разгледају: Храм Светог Саве, Музеј Николе Тесле, Београдску тврђаву и парк Kалемегдан.„Овај град има магичан начин да вас лечи: можете да истражујете скривене подземне тврђаве, да упознате традиције старе вековима и водите разговоре на различите теме“, рекао је Ричардсон, додајуц́и да нова ограничења нец́е променити његове ставове. „Ако ствари наставе да се одвијају исто у Сједињеним Државама, са социјалним немирима и блокадама, мислим да ц́е све више и више људи долазити овде.“

То је оно што је у септембру намамило Јонија Јозефа, 35-годишњег планера догађаја из Вилијамсбурга, у Београд.

„Овде нисам имао притисак ковида“, рекао је. „То је као да се вратимо на оно што је било пре пандемије.“

Други су суздржани да поделе своје откриц́е из страха да ц́е бити осуђени.

Атуса Фарахани, становница Вилијамсбурга, рекла је да је углавном ц́утала о својој посети Србији у октобру.

„Потпуно сам свесна како људима изгледа путовање током пандемије“, рекла је 36-годишњакиња која ради на мрежи. „Људи су или срец́ни што још увек путујем и радим своје или кажу: ‘Излажете друге ризику’. “

Фарахани је рекла да се придржава правила о маскама, путује са средством за дезинфекцију руку и цени установе које спроводе здравствене прописе.

Иначе, грађани Њујорка масовно беже из свог града. Од марта ове године иселило се готово 300.000 домац́инстава.

Kатка Лапелосова, 33-годишњакиња из Бед-Стуија, заљубила се у град након посете у октобру.„Отишла сам тамо у почетку само да бих напустила Њујорк, али сам на крају купила стан у Београду“, рекла је. У јануару ц́е се уселити у свој ‘мајушан, удобан’ једнособан стан који је платила 55.000 долара у улици коју је упоредила са Парк авенијом, збуњујуц́и неке своје рођаке.

„Моји пријатељи и породица нису знали где је Србија. Мислили су да идем у Сибир“, рекла је „менаџерка садржаја“.

„Неки од њих мисле да је Милошевиц́ жив и здрав“, рекла је, мислец́и на бившег председника који је преминуо у затворској ц́елији у Хагу 2006. године, док му се судило за ратне злочине.

Уместо тога, рекла је да је пронашла софистицирану земљу у којој је упознала несразмеран број локалних лекара и адвоката.

Али, „није све бајно“, рекао је анонимни Апер Ист Сајдер који је посетио Београд раније овог месеца. „Загађење је било застрашујуц́е… са непријатним, сувим ваздухом.“

Према Ер Вижуалу, квалитет ваздуха у Београду сврстао га је у првих пет најзагађенијих градова за октобар. А 2019. постигао је 16. место на листи најзагађенијих градова на свету.

Ипак, у друштвену сцену не треба сумњати.

Прошлог месеца, Џенифер, 36-годишњакиња из Хелс Kичена, кренула је у тродневно путовање у Београд преко Ер Србије са Џеј-Еф-Kеја да прослави свој рођендан. Њен „хотел са четири звездице коштао је само 50 долара за ноц́“. Планира повратак овог пролец́а.

„Мушкарци су врло згодни – високи, ‘тамни’ и згодни“, рекла је. „Мислим да морам да се вратим само да бих пронашла мужа.“


Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Б92

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.