Ово је најлековитија житарица: Лечи све, од дијабетеса до повишеног холестерола!

0

Foto: Shuterstock

Да ли знате да овсене мекиње имају невероватно позитиван утицај на организам човека. Уколико се већ не налазе, морате их уврстити што пре у јеловник. Разлога је много, а ово су неки од њих.

Овас је веома храњива житарица, код нас доста занемарена и потцењена у исхрани. Мекиње су део овсеног зрна који се налази одмах испод његовог нејестивог омотача.

Зашто треба да их конзумирамо чешће?

Влакна играју значајну улогу у правилном функционисању нашег тела, а мало нас уноси довољну количину. Мекиње су једноставан и брз начин да додамо нашој исхрани ту количину која недостаје.

Да би осетили неко побољшање потребно је редовно их конзумирати. Оне су јако здраве и пуне лековитих материја, али неће направит чудо преко ноћи.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!



Ево како делују на тело:

Спречавају затвор, али и помажу код дуже опстипације. Поједите једну порцију свако јутро и сигурно ћете осетити олакшање.

1. Снижавају ниво лошег холестерола

Истраживања су показала да растворљива влакна која се налазе у овсеним мекињама утичу на смањење нивоа лошег холестерола. Kада се нађу у цревима, она се на неки начин закаче за холестерол и на тај начин спречавају да он буде апсорбован у крвоток.

2. Смањује ризика од појаве дијабетеса

Овсене мекиње успоравају варење угљених хидрата па тиме смањују и брзину којим шећер улази у крвоток. Тело тако има више времена да се избори са вишком шећера. Сматра се, такође да оне повећавају остељивост на инсулин, чиме директно утичу на уклањање вишка шећера из крви. На тај начин су важан фактор који смањује ризик од појаве дијабетеса.

Прочитајте још:  Направите уље од ђумбира - помаже код вироза, стреса...



3. Побољшава имуни систем

Бета глукан, који је део растворљивих влакана у овсеним мекињама, подстиче рад имуног система и бори се са непожељним бактеријама и гљивицама у гастроинтестиналном систему. На тај начин оне утичу на здравље и отпорност организма у целини.

4. Верује се да смањује ризик од појаве рака дојке код жена

Истраживања у Великој Британији су показала да жене које конзумирају бар 13г влакана из интегралних житарица, смањују ризик од појаве рака дојке за 41% , за разлику од оних које конзумирају 4г влакана или мање.

5. Помажу у мршављењу

Убрзавају метаболизам, потстичу рад црева и имају мало калорија, самим тим су одличне онда када желите да скинете килограме вишка.

На који начин се овсене мекиње користе у исхрани:

Употреба овсених мекиња је врло једноставна. Довољно је да их помешате са јогуртом, млеком, кефиром или соком од наранџе и оброк је спреман.


[table id=1 /]




За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *