Домаћи туризам се није предао корони

0

Кућица на Дрини (Фото ТО Тара Дрина)

Година пандемије болна и неизвесна, а туристички центри регије Западне Србије посећени изнад очекивања. Домаћи туризам је, у неповољно доба, дочекао своју шансу. Овде су многи гости откривали недовољно позната, а занимљива подручја.

У туристичкој регији Западне Србије, која обухвата планине, бање, села Златиборског и Моравичког округа (водећа је код нас по посећености после Београда), недавно су сумирали резултате минуле сезоне, с лета продужене и на јесен. У том периоду десетине хиљада домаћих гостију боравило је у местима ове регије погодним за здрав одмор у природи.

Према речима директора ТО регије „Западна Србија” Мирослава Рађена, поједини центри имали су изузетну попуњеност током неколико месеци (Тара, Златибор, Бајина Башта, Мокра Гора, села пријепољског краја), понегде су падали рекорди у броју посетилаца (Стопића пећина), а гости упознавали и Пештерско поље, клисуру Ђетиње, Повлен, Височку бању и Водену пећину, нововарошка села, Тометино поље….




– Тара је била препуна, на видиковцима се чекао ред за фотографисање, а за крстарење кањоном Дрине место се резервисало данима раније. Златибор је и у овој години потврдио да је лидер у туризму, Стопића пећина забележила је више од 100.000 посетилаца. Музејски воз на „Шарганској осмици” био је препун путника, Потпећка пећина посећенија него прошле године, а клисура реке Ђетиње са новим садржајима понудила је другачији доживљај Ужица. Многе који су се одлучили да боље упознају Овчарско-кабларску клисуру одушевљавао је поглед са врха Каблара. У Драгачеву експанзију је доживео сеоски туризам, Златар су походили многобројни посетиоци, неке је очарала Сјеничко-пештерска висораван са видиковцима Молитва и Велики врх, од ове сезоне и с новом бициклистичком рутом – наводи Рађен, па помиње добру посету и ивањичком, косјерићком, ариљском и пожешком крају.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Оливер је страдао са САМО 17 година: Телом заштитио млађег брата од албанског метка

То је, додаје, ипак била она лепша страна туризма регије у неповољној години:

Оном лошијом страном озбиљно су погођене неке делатности у туризму, попут агенција, превозника, дечјих одмаралишта. Биће им потребно нормализовање прилика да преброде тешкоће, при чему им од користи може бити то што су многи домаћи туристи у овој сезони открили вредности наше регије у коју ће, уверени смо, поново долазити.




Према оцени Арсена Ђурића, председника Управног одбора ТО регије „Западна Србија”, садржаји и ресурси којима располаже ова регија, ретки и у Европи са оволико природних и других потенцијала, најважнији су разлог овако доброј сезони.

– Од значаја за успех је и то што су се туристички радници потрудили да испромовишу ове ресурсе и капацитете. Што су, на задовољство туриста, прилагодили цене тренутној ситуацији и околностима. Не чекајући скрштених руку да се промене неповољне околности и отворе границе већ неуморно радећи да се домаћи гости што боље одморе у нашим туристичким центрима – истиче Ђурић.

Златибор је и овог пута предњачио по посети (од почетка године до октобра око 650.000 остварених ноћења). Владимир Живановић, директор ТО „Златибор”, каже да су посетиоци летос овде пронашли нове видове забаве у активном одмору, а да су сада у току припреме за зимску сезону.

– Пред зиму се очекује почетак рада златиборске гондоле, обновљени су Краљев трг и језеро, ново шеталиште води од насеља „Јелена Анжујска” до одмаралишта „Дунав”, а скијалиште на Торнику прошле зиме је добило нове стазе. Надам се да ће и зима на Златибору туристички бити успешна – изјавио је Живановић.

Прочитајте још:  Земља са највише заражених на свету: Половина грађана против вакцине

[table id=1 /]




Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *