Вечерњи лист: После одласка Амфилохија и Иринеја, папа може у Србију

1

Амфилохије и Иринеј (Фото: Јутјуб/ Правда)

Хрватски медији пишу да ће “патријарх Иринеј ће Хрватима остати највише у памћењу због блокирања процеса канонизације кардинала Алојзија Степинца”, али и да Иринејева смрт отвара врата папи Фрањи ка Србији.

“Сада су папи отворена врата у Србију”, био један од неформалних коментара на вест о смрти патријарха Српске православне цркве Иринеја, који се могао чути у католичким круговима у Загребу, а који се није толико односио на саму особу Иринеја, колико на политику врха Српске православне цркве, коју су креирали и персонализовали управо он и митрополит црногорски Амфилохије, који је прошлог месеца преминуо од коронавируса, а на његовој се сахрани заразио и патријарх Иринеј, пише Вечерњи лист.




Политика двојца Иринеј – Амфилохије и радикалног крила СПЦ-а свих је десет година његовог вођења Српске православне цркве била антикатоличка, антипапинска и антихрватска па и антимуслиманска, наводи се даље у тексту.

“Остаће упамћен по блокирању процеса канонизације кардинала Алојзија Степинца”

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Вечерњи лист истиче да ће патријарх Иринеј Хрватима остати “највише у памћењу због блокирања процеса канонизације кардинала Алојзија Степинца”.

Истинољубље: За славу потопљене Грачанице издајничка окупациона мафија је уморила и епископа Артемија! (Видео)

Према писању хрватских медија, патријарх је наводно написао два писма папи Фрањи о кардиналу Степинцу као “усташком викару”, те је папа одлучио да пролонгира окончање канонизације.

“Фрања је формирао мешовито католичко-православну комисију, у којој СПЦ и српски историчари нису успели да докажу тезе о Степинцу као злочинцу. Ни упркос томе, канонизација Степинца није окончана”, наводи се у тексту. “Верује се да је папа Фрања бројним уступцима православној страни желео да успостави добре односе с Москвом, али и са самим Београдом.”

Прочитајте још:  Самаранци позвали младе из Србије на форум "Волга"

[table id=1 /]




Вечерњи лист

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Вечерњи лист: После одласка Амфилохија и Иринеја, папа може у Србију

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *