Британски професор тврди да је пронашао Исусову кућу

0
Улаз у кућу из првог века, која се налази испод манастира у Назарету

Професор археологије и историје на Универзитету Рединг Кен Дарк представио је доказе да је добро очувана древна кућа у Назарету заправо дом у којем је одрастао Исус.

Кућа потиче из првог века и сада је користи сестринство манастира у Назарету. У 19. веку је први пут идентификована као дом у којем је одрастао Исус Христ са Јосифом и Маријом, али је та теорија одбачена 30-их година прошлог века.

Дарк, међутим, тврди супротно и за то има доказе које је прикупио током 14 година проучавања локалитета.
Неки делови првобитне грађевине и даље стоје, попут каменог степеништа. Када је саграђена, вероватно је имала неколико просторија за живот и складиштење у дворишту, као и кровну терасу.

Британски професор утврдио је да локално становништво још од 380-их година верује да је то био Исусов дом. Његова анализа такође је потврдила да кућа потиче из првог века и да је једини такав локалитет у месту.

Археолошка истрага даље је утврдила да је двоспратна кућа направљена изузетно спретно и вешто уз познавање обраде камена, што је у складу са тиме да је направио и у њој живео тектон – опис Јосифове професије у јеванђељима, који означава да он није био само столар, већ и каменорезац и градитељ.

Дарк је открио и да је црква у пећини украшена мозаицима направљена поред остатака куће у четвртом веку. У петом веку, црква је направљена преко куће и цркве у пећини и у то време је била највећа у Назарету.

Црква је била украшена мермером и веома сложеним мозаицима који се подударају са описима из 7. века о великој византијској цркви за коју је речено да је направљена на локалитету Исусове куће и била важно одредиште ходочасника.


Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!РТС, CBS NEWS

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.