Британски професор тврди да је пронашао Исусову кућу

0

Улаз у кућу из првог века, која се налази испод манастира у Назарету

Професор археологије и историје на Универзитету Рединг Кен Дарк представио је доказе да је добро очувана древна кућа у Назарету заправо дом у којем је одрастао Исус.

Кућа потиче из првог века и сада је користи сестринство манастира у Назарету. У 19. веку је први пут идентификована као дом у којем је одрастао Исус Христ са Јосифом и Маријом, али је та теорија одбачена 30-их година прошлог века.

Дарк, међутим, тврди супротно и за то има доказе које је прикупио током 14 година проучавања локалитета.




Неки делови првобитне грађевине и даље стоје, попут каменог степеништа. Када је саграђена, вероватно је имала неколико просторија за живот и складиштење у дворишту, као и кровну терасу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Британски професор утврдио је да локално становништво још од 380-их година верује да је то био Исусов дом. Његова анализа такође је потврдила да кућа потиче из првог века и да је једини такав локалитет у месту.

Археолошка истрага даље је утврдила да је двоспратна кућа направљена изузетно спретно и вешто уз познавање обраде камена, што је у складу са тиме да је направио и у њој живео тектон – опис Јосифове професије у јеванђељима, који означава да он није био само столар, већ и каменорезац и градитељ.

Дарк је открио и да је црква у пећини украшена мозаицима направљена поред остатака куће у четвртом веку. У петом веку, црква је направљена преко куће и цркве у пећини и у то време је била највећа у Назарету.

Прочитајте још:  Мистерија која је шокирала свет: Нестао огроман монолит који се ниоткуда појавио у америчкој пустињи (Видео)

Црква је била украшена мермером и веома сложеним мозаицима који се подударају са описима из 7. века о великој византијској цркви за коју је речено да је направљена на локалитету Исусове куће и била важно одредиште ходочасника.


[table id=1 /]




РТС, CBS NEWS

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *