Научници убацили људски ген у мозак мајмуна, резултат ― изненађујућ

0
интелигенције

(Фото: Пиксабеј)

Научници су успели да увећају мозак мајмуна тако што су у њега „уметнули“ људски ген у експерименту који подсећа на филм „Планета мајмуна“.

Током студије, јапански и немачки научници су убризгали ген назван АРХГАП11Б, задужен за матичне ћелије у људском мозгу, у фетусе мајмуна мармозета, наводи се у саопштењу о истраживању.

Они су открили да је мозак примата убрзо постао сличнији човеку – развио је већи, напреднији неокортекс, наводи се у студији објављеној у часопису Сајeнс у јуну.

Неокортекс је дубоко избраздани спољни слој мозга који је укључен у процесе размишљања, задужен је за језик, свесну мисао и друге важне функције.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ген АРХГАП11Б је можда проузроковао ширење неокортекса током људске еволуције, сматрају истраживачи, a uтврђено је да генетски модификовани мозгови мармозета опонашају природне наборе, бразде и удубљења у људском мозгу, што је еволуциона особина људи која је довела до повећањеа површине неурона (нервних ћелија).

Према сликама које су објавили истраживачи, модификовани мозак мајмуна се готово удвостручио за око 100 дана развоја фетуса.




„Открили смо да је неокортекс уобичајеног мозга мајмуна мармозета заиста увећан и да је површина мозга избразданија“, рекао је аутор студије Михаел Хајде са Института за молекуларну ћелијску биологију и генетику Макс Планк.

Истраживачи су овај поступак извели код седам фетуса мармозета али су одлучили да побаце фетусе мајмуна због несагледивих последица, наводи се у саопштењу, преноси „Њујорк пост“.

Студија, коју су спровели Институт за молекуларну ћелијску биологију и генетику Макс Планк и Централни институт за експерименталне животиње у Јапану, подсећа на филм „Успон планете мајмуна“ из 2011. године, у којем се раса генетски модификованих примата окренула против људи и завладала Земљом.

Прочитајте још:  Како су руски хокејаши зауставили ЛГБТ пропаганду у америчком спорту

[table id=1 /]




Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *