МИЛИОНСКА ПРЕВАРА! “Све их контролише”: Како светске силе стављају Ким Џонг Уну новац у џеп, а да то ни не знају

0
џонг

Ким Џонг Ун (Фото: Јутјуб)

Стотине хиљада заштитних комбинезона британска влада је набавила за Одељење за здравство и социјалну заштиту из фабрика у кинеском граду Дандонг у којима стотине жена из Северне Кореје тајно раде у условима модерног ропства, пише Гардијан.

Након три месеца истраживања британски Гардијан је прикупио доказе да се заштитна опрема настала у овим фабрикама извози у Сједињене Америчке Државе, Италију, Немачку, Јужну Африку, Јапан, Јужну Кореју, Филипине и Мјанмар.

Британски лист тврди да већину радне снаге у Дандонгу чине жене које раде и до 18 сати дневно уз мало или нимало слободног времена. Оне су под сталним надзором и не могу слободно да напусте фабрике.




Држава им узима 70 одсто зараде

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Извори Гардијана тврде да радницама у фабрикама у Дандонгу њихова држава Северна Кореја узима око 70 одсто зараде.

– Раднице немају слободне дане. Не смеју да излазе. Северна Кореја их контролише. Оне зарађују за земљу – рекао је менаџер у једној фабрици.

Уједињене нације су севернокорејски “извоз” радника у друге земље означиле као принудни рад који спонзорише држава, док га Међународна организација рада дефинише као облик модерног ропства.

Открића сугеришу да је влада Велике Британије можда индиректно усмерила новац пореских обвезника у џепове севернокорејског лидера Ким Џонг Уна и његовог бруталног режима за који су из УН рекли да је крив за “широко распрострањена и груба кршења људских права” која представљају злочине против човечности.

Коришћење севернокорејске радне снаге у Кини крши санкције УН-а које су уведене да би се пресекао приход који је Северна Кореја зарадила од својих радника који су запослени ван државе и других страних пословних интереса. Један од експлицитних циљева санкција јесте да зауставе приход од страног извоза који се користи за подршку режиму забрањених нуклеарних и балистичких ракетних програма. Америчке санкције такође забрањују увоз било које робе у САД коју су у потпуности или делимично произвели Севернокорејци.

Прочитајте још:  ОРГАНИЗАЦИЈУ "МАЈДАНА" У БЕЛОРУСИЈИ ИЗВОДИ ПОЉСКА ГРУПА ЗА ПСИХОЛОШКА ДЕЈСТВА: Специјалци желе Лукашенкову главу!




Спорни прописи

Британска влада се суочава са све већим критикама због недостатка транспарентности и одговорности при додељивању милијарди фунти по уговорима о набавци заштитне опреме. Прописи омогућавају да се уговори додељују директно и без конкурентног надметања у случајевима “крајње хитности”.

– Влада не би смела да користи прописе који омогућавају хитне набавке да убрзавају склапање оваквих уговора, а да притом ни не покуша да открије да ли постоје ризици за раднике у ланцима снабдевања који производе заштитну опрему. Непажњом је откривена истина да, уместо ефикасног суочавања са модерним ропством, владине политике дозвољавају брутално искоришћавање радника – рекао је Фил Блумер, директор Пословног центра за људска права.

Према доказима до којих је дошао Гардијан, испорука заштитних комбинезона као дела заштитне опреме повезаних са севернокорејском радном снагом била део уговора који је Одељење за здравство и социјалну заштиту доделило компанији “Униспејс глобал” убрзо по проглашењу пандемије корона вируса. Сада је један од највећих добављача заштитне опреме у Великој Британији.

Према документацији у коју је британски лист имао увид, поруџбина је затим ишла преко кинеске трговинске компаније пре него што је део преузет са подизвођачима “Дандонг Хуаианг Текстил” и “Гарментс”, великом фабриком конфекције у Дандонгу, која део својих поруџбина дели са подружницом. Изгледа да обе фабрике користе раднике из Северне Кореје.

Извоз и у САД, Немачку, Јапан…

Нема назнака да су Одељене за здравство и социјалну заштиту или “Униспејс глобал” уопште знали ишта о раду севернокорејских радника приликом набавке заштитне опреме.




Пошиљка која је стигла у Британију из фабрика у Дандонгу у којима раде севернокорејски рдници, представља само део слагалице. У априлу је 200.000 стерилних комбинезона стигло у италијански град Бари у кутијама на којима су биле налепнице с препознатљивим брендом “Дандонг Хуаианг”. Јужна Африка је наручила два милиона заштитних одела исте компаније, а мање наруџбине послате су у САД, Немачку, Јужну Кореју и Јапан.

Прочитајте још:  ЕУ званично увела 13. пакет санкција против Русије: На листи и компанија из Србије

Гардијан је открио да још две фабрике у Дандонгу користе севернокорејске раднике да би произвели заштитну опрему за клијенте у САД-у и на Филипинима.

Милионска превара

Смештени на обалама реке Јалу на североистоку Кине, која чини границу са Северном Корејом, произвођачи одеће Дандонг већ годинама снабдевају раднике из тоталитарне државе. То је узајамно користан аранжман – кинеске фабрике добијају јефтину и покорну радну снагу, а севернокорејски режим за узврат добија милионе долара.

Како је проглашена пандемија пре осам месеци, произвођачи одеће у Дандонгу брзо су променили своју производну линију те су уместо одеће почеле да производе заштитне комбинезоне. Четрнаест компанија у Дандонгу регистровало је производе медицинске заштитне опреме при америчкој администрацији за храну и лекове 2020. године.




Усмерење ка производњи заштитне опреме подржала је локална и провинцијска влада, стоји у документима и извештајима на интернету владе и компанија.

Стотине хиљада заштитних комбинезона наручених за Одељење за здравство и социјалну заштиту потичу из фабрика које користе севернокорејску радну снагу у кинеском граду Дандонг. Више од 21 милион комада заштине опреме произвеле су фабрике у граду и околини између јануара и јула ове године, наводи се у објави на интернет страници владе Дандонга.

На папиру радници зарађују између 2.200 и 2.800 јуана месечно (286 – 364 евра), али заправо у руке им доспе само делић те суме. Уместо радника, већи део тог новца одлази у руке севернокорејских менаџера, који потом већину даље прослеђује Северној Кореји.

– Радници добијају неколико стотона јуана – рекао је шеф фабрике.

Упркос томе, сума који радници смеју да задрже и даље је виша него што би могли да се надају да ће да зараде у Северној Кореји, што доводи до тога да сиромашно становништво хрли у иностранство да ради.

Прочитајте још:  Шта се крије иза лажи Бењамина Нетањахуа и Хамасовог прикривања

Без права на паузу

Ремко Брукер, професор корејских студија на Унинверзитету Лајден у Холандији, каже да овакав ангажман представља облик присилног рада.

– Радници не смеју да одију посао, да напусте радно место, немају право на паузу током смене. Они нису довољно плаћени за посао који обављају или у екстремним случајевима, нису плаћени уопште – рекао је Брукер.

[table id=1 /]



Блиц

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *