Зашто жене на Мратиндан не смеју да раде: Данашњи празник открива будућност!

0

Свети Стефан Дечански (Фото: Јутјуб)

Српска православна црква и њени верници 24. новембра обележавају празник Светог краља Стефана Дечанског, односно Мратиндан.

Син краља Милутина и отац цара Душана је по наређењу оца био ослепљен. При ослепљењу, легенда каже, јавио му се Свети Никола у храму на Овчем пољу и показао му његове очи рекавши: Стефане, не бој се, ево твојих очију на моме длану, у своје време ја ћу тих их вратити.

Пет година је провео у Цариграду као заточеник у манастиру Сведржитеља, а својом мудрошћу, подвигом, кроткошћу, благочешћем, тпељивошћу и благодушноћу Стефан је придобио не само све монахе него и цео Цариград. Након пет година поново му се јавио Свети Никола рекавши му: Дошао сам да испуним своје обећање.




Након тога, легенда каже, Стефан је прогледао и у част овог светитеља подигао храм Дечански, једно од дивних дела византијске уметности и један од најзнаменитијих споменика негдашњег српског благочешћа.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Свети краљ Стефан са светим Савом и светим кнезом Лазаром чини тријаду “светости, благородства и самопожртвовања” које је народ српски дао. Kао мученик проживео је свој земни век и као мученик скончао 1336. године примивши венац бесмртне славе од Сведржитеља, коме је верно служио.

Новог патријарха Српске православне цркве чекају историјски изазови

Дан Светог мученика Стефана Дечанског црно је слово у календару српске православне цркве. Заветни је дан за све оне који болују од очних болести.




У народу постоји изрека: “Свети Мрата, снег за врата”, којом је означен почетак зимског, хладног и снежног периода године. У народу, нарочито источној Србији, постоје интересантни обичаји повезани с овим празником, који, како тврде етнолози, потичу из паганских времена.

Прочитајте још:  Да ли Костић преузима део Тодорићевог царства

По једном, на Мратиндан су Стари Словени славили култ вука који је истовремено моћан противник и заштитник од демона.

Тако је настало веровање да 24. новембра Свети Мрата сазива све вукове и одређује им колико оваца од којег домаћина смеју да поједу те зиме тако да никоме не нанесу превелику штету.

Данас се завршава период Вучијих дана, који су почели на Ђурђиц.

У овим данима ништа се не даје из куће, не преде се вуна и ништа се не пере. Kројачи и обућари одмарају, а жене не раде ручне радове. Kод старијих људи постоји веровање да, уколико Мратиндан падне у магловито време, зима ће бити променљива. У случају ведрог дана, зима ће бити мразовита и љута.

На овај дан, прославља се и празник Светог мученика Мине.


[table id=1 /]




Дневно.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *