Ово су кандидати за новог патријарха: Сви хоће Јоаникија, Вучић има други план

2

Сви хоће Јоаникија, Вучић има други план (Фото: Јутјуб/ Правда)

У маниру дубоке Удба државе, режим Александра Вучића је већ кренуо у фингирање избора за новог патријарха СПЦ. Вучићеви таблоиди су започели да форсирају пулене председника Српске напредне странке, а нема сумње да је Вучићу више него и када до сада потребан патријарх за његову ријалити издају.

Режимски медији су већ започели „предизборну спин кампању“ за Иринеја Буловића и митрополита Порфирија, а очекује се да један од њих двојице сигурно буде међу тројицом кандидата, који ће се бирати извлачењем коверти.




Подсетимо, патријарх СПЦ се бира тако што Сабор гласа, а имена тројице кандидата с највећим бројем гласова стављају се у коверте, које потом извлачи један од монаха. Незванично, то би требало да буде игуман манастира Свети Сисоје – Матеј.

Као преостала два кандидата који би могли да добију подршку за најужи избор помињу се епископи Јоаникије и Јефрем. Највећу подршку у Сабору има владика Јоаникије и то међу члановима који су били блиски митрополиту Амфилохију, а Јоаникије ужива и велику популарност међу верницима СПЦ.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Када је реч о кандидатима који би били по вољи владајућег режима, помињу се митрополит Порфирије – штићеник владике Иринеја Буловића, који му је главни лобиста у досадашњој каријери. Некадашњи близак пријатељ Бориса Тадића, чест гост у његовој кући је врло брзо постао близак новој власти после 2012. године. Својом кооперативношћу када су доношене за Вучића важне одлуке у СПЦ-у, препоручио се на функцију патријарха.

Његово име као кандидата се већ дуго помиње у круговима блиским српској цркви. У последњих годину дана и сам Иринеј Буловић је показао заинтересованост за црквени трон.

Прочитајте још:  Рама Србе каменом, Вучић њега хлебом

[table id=1 /]




Srbin.info

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “Ово су кандидати за новог патријарха: Сви хоће Јоаникија, Вучић има други план

  1. Joanikije, naslednik naseg Patrijarha Pavla, on je oduvek bio nas Patrijarh, pokusavaju da ga otruju ali nece uspeti.. Dobrodosao cestiti vladiko Joanikije, posle Pavla ti si nas Patrijarh i nisi ni prestajao da budes

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *