Куда плови милешевски брод?

0

Владика Атанасије Ракита

Ових дана, како преко медија, тако и међу народом, пренела се вест да је отац Мелентије стављен под забрану свештенодејства у трајању од петнаест дана. Ово је већ други пута да владика Атанасије Ракита ставља под забрану свештенодејства оца Мелентија. То код народа није са лакоћом прихваћено, јер многи знају какав је наш отац Мелентије. Што би рекао наш народ “мелем на рану”. И због тога из дана у дан пратимо дешавања везана за овај случај. Пред нама је да видимо шта ће владика да учини са оцем Мелентијем, јер ми смо спремни и на демонстрације испред Владичанског двора у Пријепољу. Неће се на добро завршити ако крену кола низ брдо.

Пошто је отац Мелентије под забрану и он нема благослов да служи Свете Литургије, владика милешевски Атанасије Ракита је одредио парохијске свештенике из Нове Вароши да обављају Свете службе Божије у манастиру Свете Тројице у Бистрици. Али оно што је проблем у свему овоме, а то владика милешевски треба да зна, јесте и то, да ти свештеници сами служе Свете Литургије, без присуства народа. У манастирском храму нема никога, сем свештеник и то је то. Тако свештеници сам одговарају на јектеније, затим сам чита и апостол и Свето Јеванђеље итд. Чак се десило да се звона нису огласили на “Свјати Боже” и на “Достојно јест”. Поставља се питање да ли владика зна за све ово? И да ли свештеници знају какав су преступ урадили?




Чисто информативно, сам свештеник не може и не сме да служи Свету Литургију. То канони оштро забрањују.

Прочитајте још:  БЕТОН РАЗБИЈАЈУ МАЦОЛАМА: Акција у Ракити - грађани пијуцима уклањају цеви из реке! Полиција легитимисала! (ВИДЕО)

Пошто владика Атанасије Ракита покушава да одглуми неки ауторитет, пред нама је да видимо да ли ће позвати ове свештенике на одговорност. Неке свештенике је већ казнио забраном свештенодејства због одређених скандала које су чинили у једној нововарошкој дискотеци. Нововарошке свештенике је казнио, само своје миљенике из Пријепоља није. Да ли неће или не сме, то је сада друго питање.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Оно што је још изазвало велику саблазан код верујућег народа, јесте, да монаси из манастира Прибојска Бања и на Воденој пољани ходају по “чаршији” без мантије, само у цивилном оделу. Прави пример показује нама верницима. Једноставно им се може, јер су они десна рука владике Атанасија.

Многи су указивали и указују владики Атанасију да ће му ти његови миљеници доћи главе, али владика не мари за то. Али да ће Господ да тако и буде и да се сети владика наших речи.

До следећег јављања, поздрав и свако добро.

И нека нам је срећан почетак поста.

Иван Клаг

[table id=1 /]



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *