Данас почиње велики БОЖИЋНИ ПОСТ!

0

Фото: СПЦ

Верници Српске православне цркве данас почињу са упражњавањем великог, Божићног поста који траје пуних 40 дана, све до Божића 2021. године.

Првобитно је Божићни пост трајао за једне хришћане седам дана, а за друге мало дуже. На сабору 1166. године који је одржан у време константинопољског патријарха Луке и византијског цара Мануила свим хришћанима је било наређено да поштују 40-дневни пост уочи великог празника Христовог Рођења.

Према црквеним учењима, Божићни пост је установљен ради тога да бисмо се пре дана Христовог рођења очистили покајањем, молитвом и постом, како бисмо чиста срца, душе и тела могли са страхопоштовањем да дочекамо Сина Божијег који се јавио свету, и да би му поред обичних дарова и жртви, принели наше чисто срце и жељу да следимо његово учење.

Током Божоћног поста, понедељком, средом и петком верници посте на води, уторком и четвртком на уљу, а суботом и недељом на риби. Од 18. до 24. децембра, у понедељак, среду и петак пости се на води, а уторак, четвртак, суботу и недељу на уљу.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Уздржавање од хране

Под постом се подразумева уздржавање од извесне хране, претежно мрсне, и пића на извесно време. Постоји неколико степени поста:

Када једанпут у току дана узимамо храну без уља и вина, и то претежно некувану, суву – тзв. сухоједење;
Када узимамо храну, такође без уља и вина, више пута на дан, али кувану у води – тзв. пост на води;
Када узимамо храну која је спремана са уљем, више пута у току дана. Код оваквог начина поста можемо користити вино и алкохолна пића, у одређеним количинама, ракове, лигње, шкољке и остале рептилије – ово је тзв. пост на уљу и вину;
Када узимамо храну која је спремана са рибом, такође више пута у току дана – тзв. пост на риби.
За време поста се уздржавамо од употребе меса и месних прерађевина, млека и производа од млека и јаја, на за то одређено време.

Прочитајте још:  Кривокапић као Ђукановић: За све крива „црква у Црној Гори“ и Београд

[table id=1 /]



Новости

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *