Албанија покренула међународну акцију о питању статуса Шиптара у Прешеву

0
учк

учк(Фото: AFP 2019 / ARMEND NIMANI)

Албански министар спољних послова Гент Цакај, након што је српска влада одбила да прихвати иницијативу локалних власти да му се додели статус почасног грађанина Бујановца, изјавио је да не одступа од изјава против председника Србије Александра Вучића.

Од Вучића и његових пријатеља шеф дипломатије у Албанији захтева рационално размишљање, као и дистанцирање од, како је навео, „српске криминалне прошлости на Косову“.

Поводом одбијања иницијативе локалних власти он је за „Газету Експрес“ рекао да је за њега лично важна политичка оцена изабраних представника Бујановца, а не институционално одбијање Србије.




„Сада је централно питање само политички рад на побољшању опште ситуације Албанаца у Прешевској долини. Прешевска долина је и даље најнеразвијенија регија са већинском албанском већином у Србији, а Албанци из Прешевске долине, једна од најпотлаченијих мањина у региону. Тамошњи Албанци суочавају се са низом озбиљних проблема, од процеса брисања личних адреса, политичких суђења због јавне употребе националних симбола, свакодневне дискриминације на етничкој основи и опште недовољне заступљености у државним институцијама“, навео је Цакај.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Он је навео да интензивно раде на повећању осетљивости међународне заједнице на њихову ситуацију.

„Дипломатија се често обавља у тишини и не могу открити било какву радњу коју смо предузели у том погледу. Међутим, без откривања даљих детаља, могу да нагласим да смо већ започели дипломатску акцију да мобилишемо важне експоненте и међународне организације да повећамо пажњу на процес намерног брисања адреса Албанаца у Србији“, навео је Цакај, преноси „Косовоонлајн“.

[table id=1 /]



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *