Банка дужнику мора да врати 25 милиона: Нова пресуда за кредите у „швајцарцима“

0
(Фото: Depositphotos/SergPoznanskiy)

Привредни апелациони суд у Београду недавно је потврдио првостепену пресуду којом је раскинут уговор о кредиту у швајцарским францима.

Како наводи Удружење за заштиту потрошача „Ефектива“, ради се о кредиту правног лица, који је подигнут 2008. на износ од 550.000 „швајцараца“, а након раскида уговора банка ће клијенту морати да исплати 25 милиона динара у кешу.

Наиме, према обрачуну који је урадио судски вештак, ова фирма (клијент) је банци до сада платила око 51 милион динара, на узети зајам од 28 милиона динара. Пошто је суд уважио аргумент промењених околности и раскинуо уговор, резултат раскида уговора је динарска реституција, односно повраћај свих динарских уплата са приписаним затезним каматама.
„Тако ће клијенту на плаћених 51 милион динара припасти још 50 милиона динара затезне камате, док ће банци на исплаћених 28 милиона припасти још 48 милиона динара“, наводе из Ефективе.

Збир динарског износа који банка мора да врати дужнику износи 101 милион динара, док клијент банци враћа укупно 76 милиона, што значи да је корисник кредита у преплати од око 25 милиона динара, које банка мора да му исплати у готовини, пошто је кредит затворен пре две године, преноси „Блиц“.


Прочитајте још: 


„Ова и пресуде сличне њој биле су главни разлог доношења Закона о конверзији, јер је он значајно умањио штету коју би банке имале у споровима за раскид уговора. Грађани који су прихватили конверзију, на жалост, изгубили су право да на овај начин реше свој проблем“, истичу у Ефективи.

Конверзија или судски спорови

Подсетимо, Скупштина Србије усвојила је 25. априла 2019. године Закон о конверзији стамбених кредита индексираних у швајцарских францима који је резултат компромисног решења између државе, удружења грађана и банака. Тако су грађани добили избор – да ли ће по новом закону да конвертују кредите у евро или да наставе са судским споровима.
Лекс специјалис предвиђа да се преостали део дуга конвертује у евре и да износ добијен конверзијом буде умањен за 38 одсто, као и да каматна стопа буде ограничена на 3,4 одсто. Понуђено решење државу ће коштати 11,7 милијарди динара. Овим законом је, практично, после више од једне деценије решен проблем 15.785 грађана задужених у швајцарцима.

Ко може да поднесе тужбу за раскид уговора?

Прва пресуда за ништавост валутне клаузуле у ЦХФ, донета је у мају прошле године, након става Врховног касационог суда (ВКС). Реч је била о кредиту из 2007. године, који је подигнут у износу од 85.000 швајцарских франака. Налазом вештака је утврђено да је корисник на име отплате кредита укупно вратио износ од 10,8 милиона динара, а да би индексацијом тог кредита у евро за исти период отплате вратио око 8,35 милиона динара.

Тужбу за раскид уговора индексираних у швајцарским францима могу да поднесу клијенти банака који нису прихватили конверзију у евро, и даље плаћају ЦХФ кредит, као и они којима је раскинут уговор пре Закона о конверзији, а остали су у швајцарцима.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.