Влада Српске пред банкротом, само нужна плаћања

0
Милорад Додик (Фото: Јутјуб)

Свим министарствима у Влади РС наложено је, 04.11.о.г., да обуставе готово сва плаћања; Прецизније, министарствима је наређено да трошкове сведу на потпуни минимум, односно плаћају само оно што се баш мора платити, а да све остале фактуре иду на чекање “бољих времена”.

Та мера је наређена како би се покушао одложити финансијски колапс.

Ова наредба потврђује све оно што сам навео неколико пута до сада – Влада РС је већ снажно закорачила у банкрот, а велико је питање да ли уопште може спречити потпуни колапс.

Циљ свих циљева је да се некако скупи новац за исплату пензија и дела плата до дана локалних избора, 15.11., а након тог датума следи провалија, јер Влада РС није успела обезбедити никакво веће кредитно задужење како би покрила бар дио огромнних трошкова.

Извесно је да те трошкове неће покрити ни други дио налога – да свако министаство сабере колико има неплаћених трошкова.
Још пре неколико месеци сам обавио процене финансијских стручњака да минус у каси Владе РС незаустављиво расте, а према најоптимистичнијим проценама, буџет ће на крају године бити у минусу од најмање 800 милиона KМ, док реалисти сматрају да ће износити целу милијарду KМ.

Истовремено, међународне финансијске институције нису дале никакав новац пре избора; Ако га и дају након избора, неће то бити количина довољна за покривање драматичних губитака и финансијског колапса у којем се РС већ налази.


Прочитајте још: 


Управо због тога је, да подсетим, Додик и тражио кредит од Русије у висини од 500 милиона евра; Није добио ништа сем врло неувијених порука да Русија никако није задовољна његовим односом спрам њених интереса у БиХ.

Сам Милорад Додик је на пресу, одржаном 09.09.о.г., указао на тешко финансијско стање у којем се налази РС и које се од тада додатно погоршало.

“Потреба је да се решавају економске и финансијске штете настале као последица пандемије. БиХ је успела ангажовати само један пакет те помоћи, аранжман који је постигла са ММФ-ом, а сви други остају у фази уговарања, договарања, тако да ми се чини да се касни са тим аранжманима финансијске подршке, пре свега ЕУ, и да морамо да убрзамо што је могуће више нове аранжмане евентуално са неким другим финансијским институцијама”, рекао је тада Додик.
Било је то потпуно супротно тврдњама министарке финансија Зоре Видовић која је тих дана, а и након тога, истицала да је “буџет ликвидан”, иако је то ноторна неистина.

Никакви “убрзани аранжмани” се нису десили, а све акције власти да дођу до новца показале су се јаловим и неуспешним, као што је и комплетна владавина те неспособне номенклатуре.

Права финансијска катаклизма се очекује у јануару идуће године, уколико се не нађу кредитна средства, а мало је реално да ће успети да искамче, на било који начин, цифру од 800 милиона до милијарде, колико ће им бити потребно. Банкрот је све реалнија опција.Извор: РТВ БН

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.