Фармацеутска компанија признала кривицу за учешће у кризи која је однела на хиљаде живота

1

Фармацеутска компанија „Пурдју фарма“ признала је кривицу за учешће у кризи која је довела до смрти на хиљаде људи, суочена са кривичним оптужбама и великим одштетним захтевом.

Представници компаније признали су кривицу на федералном суду по оптужбама за заверу, превару и кршење прописа у вези са лековима.

Према споразуму о признању кривице, „Пурдју фарма“ платиће највећу казну у историји изречену некој фармацеутској компанији. Новчана казна износи 3,54 милијарде долара, као и одузимање имовине стечене криминалом у вредности од две милијарде долара, саопштило је америчко Министарство правде, а преносе амерички медији.

Компанија, која је прогласила банкрот прошле године, према споразуму, биће расформирана, а од њене имовине биће формирана нова компанија која ће „радити у јавном интересу“. Будући профит те компаније користиће се за плаћање казне изречене „Пурдју фарми“, али и за борбу против зависности од опиода.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Пурдју фарма“, која већ две деценије производи „оксиконтин“, лек против болова, који се масовно злоупотребљава као дрога.

Главна тачка оптужнице била је то што је компанија није могла да оправда чак 1,4 милиона рецепата за овај лек, које су преписани на сумњив начин. У оптужници је наведено да је „Пурдју фарма“ потплаћивала здравствене установе и раднике како би преписивали њихов лек чак и када то није неопходно. Такође, оптужени су за рекламирање опиоида, као што је „оксиконтин“.

Оптужницом је „Пурдју фарми“ на терет стављено учешће у кризи злоупотребе опијата у САД. Према подацима америчког Центра за контролу болести, само у 2018. години чак 70.000 Американаца преминуло је од предозирања, а у 70 одсто случајева узрок су били лекови као што су „оксиконтин“ и слични опиоиди.

Прочитајте још:  "МОЖДА ЋЕМО МОРАТИ ДА НАМЕРНО ЗАРАЗИМО НЕКЕ ЉУДЕ" Британска компанија која прави вакцину против короне спремна за експеримент

[table id=1 /]



Извор: “Спутњик”

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Фармацеутска компанија признала кривицу за учешће у кризи која је однела на хиљаде живота

  1. Не брините ова, “струка” из расформиране тровачке фирме наћи ће сигурно ухлебљење у производњи “вакцина” у компанијама била гејца, доказали су се и добили врхунску референцу и лиценцу тровањем народа

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *