KАKО ДА СЕ ОДЛИЧНО ГРЕЈЕТЕ, А ДА ПОТРОШИТЕ МАЊЕ НОВЦА? На овај начин рачуни ће бити мањи, паре у џепу, а кућа топла!

0
Profimedia

Са хладним временом долази и сезона већих рачуна за струју, када се многи корисници електричне енергије догревају уз електричне апарате или њих генерално користе у сврху грејања.

Грејање помоћу ектричне енергије није јефтино, па у току зимских месеци многа домаћинства обично по нижој тарифи укључују кућне апарате попут веш машине и машине за судове, шпорете и грејна тела.

Ноћна, односно нижа тарифа је чак четири пута повољнија од дневне и свима траје осам сати, али не почиње свуда у исто време.

Према ЕПС-у, нижа тарифа одређена је Методологијом за одређивање цене електричне енергије за јавно снабдевање коју је усвојила Агенција за енергетику Републике Србије (АЕРС).

Одлука о нижој тарифи усвојена је ради обезбеђивања уравнотеженог рада електроенергетског система и спречавања преоптерећења уређаја и опреме.Период примене „ниже дневне тарифе“ у Србији почиње између десет сати увече и поноћи и траје непрекидно осам сати.

Три зоне јефтиније струје

Србија је подељена у три зоне ниже тарифе електроснабдевања. На подручју Београда сигнал за промену тарифа на бројилима шаље се аутоматски даљинским путем из командног центра дистрибуције и нижа тарифа примењује се од поноћи и траје до осам сати ујутру без обзира на сезонске промене у рачунању времена, нерадне дане, државне или верске празнике.

С обзиром на то да се сигнал за промену тарифе шаље аутоматски, не постоји могућност да се у се у доба ниже тарифе примењује скупља.

За подручје Војводине нижа тарифа примењује се у интервалу од једанаест сати увече и траје до седам сати ујутру.

У Централној Србији корисницима електричне енергије струја по нижој тарифи обезбеђена је у трајању од десет сати увече и траје до шест сати ујутру.

Ефикасна грејна тела за ниже рачуне

Постоји више врста грејних тела која користе електричну енергију без превелике потрошње. Док су поједина ефикасна са становништва коришћења, друга су скупља са аспекта уградње и саме цене производа.

Топлотне пумпе

Kод нас су још увек мало заступљене у домаћинствима, а разлог за то су релативно високи стартни трошкови за куповину и инсталацију опреме. Искуства оних који користе грејање на топлотне пумпе кажу да се инвестиција исплати за око пет година, што није ни мање ни више од било које друге крупне инвестиције.А добија се економично грејање на струју, уз систем који може да хлади дом током летњих месеци, као и топла санитарна вода.

Укратко, топлотне пумпе нуде значајну уштеду када је у питању утрошак електричне енергије, а једина „мана“ им је цена, али треба имати у виду да се инвестиција исплати најдаље за пет година. Такође, са њима се може рачунати и на хлађења и топлу санитарну воду.

ТА пећ – Најјефтиније грејање на струју са становишта улагања

Уколико нисте у могућности да уложите већу суму новца за увођење неког система грејања, онда је најјефтинија опција на струју ТА пећ. Њена велика предност је што акумулира топлоту у јефтиној тарифи (ноћу), емитује топлоту током читавог дана. За стан од четрдесетак квадрата, са добром изолацијом, квалитетна ТА пећ је идеално решење.

Уколико је не пуните по скупој тарифи, држаће потрошњу на сасвим пристојном нивоу, а температура у стану ће бити задовољавајућа. Kод ових пећи је једино важно строго водити рачуна о томе да се уопште не допуњавају током дана.Сама куповина ТА пећи није велики издатак, када се има у виду какав посао ће за вас обављати у наредним годинама. Можете наћи и добре половњаке.

Инвертер климе

Повољна опција за грејање на струју су инвертер климе. За разлику од старијих модела клима уређаја, инвертер климе имају могућност рада при ниским температурама.

Мали су потрошачи и нуде комфорно грејање. Међутим, чак и оне не могу да раде у пуном капацитету при изузетно ниским температурама, што може да буде проблем уколико немате ни једну другу опцију за догревање.

Још један потенцијални недостатак је могућност неравномерног загревања дома, јер то може да зависи и од самог положаја клима уређаја.

Предности грејања на струју

Грејање на струју значи да плаћате само онолико колико сте потрошили и само током сезоне, а не током целе године. Такође, нема трошкова за прикључке, као код прикључивања на системе грејања градских топлана. Са становишта комфора, грејање на струју је ненадмашно, јер нема складиштења, дима, отпада, прљања и чишћења, ложења и послова око набавке сировина.

Ако се користе топлотне пумпе, ТА пећи или инвертер климе, грејање на струју може да буде најјефтинија опција.

С дрге стране, грејалице, калолифери и ТА пећи по дневној тарифи су велики потрошачи и направиће рачун за струју од кога ће вас болети глава. Суштина је да са грејањем треба планирати на дуге стазем наћи трајно и квалитетно решење.

Kао и у свему другом, већи иницијални трошкови обично значе и јефтиније рачуне у наредним годинама, али једноставно нисмо сви у могућности да то приуштимо. Али и тад постоје боље и лошије опције и грејалица од 2.000 динара сигурно није добро решење са становишта уштеде, а ни са становишта квалитета грејања.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Србија данас

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.