МАСКЕ И ЗАКОН: Шта је маска и зашто је носимо?

МАСКЕ И ЗАКОН: Шта је маска и зашто је носимо?

Pixabay

Велике су недоумице у народу по питању потребе и оправданости ношења маски на лицу. И сама већ добро нарушеног угледа Свјетска Здтравствена Организација (СЗО) је давала често супротстављене препоруке које додатно уносиле збрку. Интересантно је да су ове препоруке власти многих држава спроводиле као законску обавезу по којој су чак и наплаћивали казне. Препоруку СЗО да маске ипак не морају да се носе, јер не пружају потребну заштиту,  многе власти као да нису ни чуле, него настављају по своме.

Како мене лично сам чин покривања лица изузетно нервира јер нарушава људско достојанство и интегритет личности, а квари ми изглед бркова и браде те отежава дисање, одлучио сам да мало погледам како на маске гледа постојећа законска регулатива.

За покушај дефинисања статуса маски ћу да се ослоним на „Закон о лијековима и медицинским средствима“, „Сл. гласник БиХ“, бр. 58/2008.године, чије исјечке екрана видите у тексту.

МАСКЕ И ЗАКОН: Шта је маска и зашто је носимо?

Ако нам се продаје прича да маске носимо пошто спречавају болест, онда то спада под члан 2. споменутог закона и маска мора да се третира као лијек.
Логично, лијекови лијече и спречавају болести.

Ако се маска користи из психолошких разлога да се путем медија  испрепадани човјек умири и смањи стрес, онда се може говорити не само о маски као средству за спријечавању болести него и о маски као лијеку који лијечи психичке поремећаје.

Маска испуњава и ставове из члана 2. пошто је направљена од супстанце биљног и хемијског поријекла.

Значи, да би неко могао продавати лијек тј. маске мора да добије дозволу за стављање лијека у промет.

А да би се добила дозвола за то по члану 35. споменутог закона, став 3. треба уз маску навести и контраидикације и мјере опреза. Дакле, потребно је да се наведе које негативне ефекте може ношење маске да изазове код астматичара, код људи са девијацијама у носу, код срчаних болесника, код психичких болесника или људи оштећеног слуха, код дјеце и трудница, као и код потпуно здравих људи.


Прочитајте још: 


Сви који се баве прављењем маски од којечега и то продају, такође требају да се региструју за бављење производњом медицинских средстава, у противном своје производе морају звати доњим вешом за лице, брњцом, маском за маскенбале и сл., а не смију користи назив „заштитна маска“, пошто немају цертификат да она штити од нечега.

Моле се власти да ову проблематику мало доведу у ред, доста нам је више одокативног приступа, гдје сваки човјек може да тумачи ове ствари на свој начин и да малтретира друге са својим поимањем маскизма. Јер ја мислим да се маска носи на врх чела, јер хоће вируси да ударе и са висине.

МАСКЕ И ЗАКОН: Шта је маска и зашто је носимо?

Душко Бошковић, БиХ

 

П.С. Овај текст се односи на БиХ, али законска регулатива у околним републилкама је вјероватно идентична или врло слична па се овај текст се може учинити интересантним и изван граница БиХ.

[table id=1 /]

 За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више са интернета