“ОСВЕТИЋУ СЕ КАД-ТАД…”: Шта је Вучић о медијима говорио пре 20 година

0

Након срамних изјава посланице СНС Биљане Пантић Пиље да су ТВ Н1 и Нова С антисрпски медији, страни плаћеници и домаћи издајници, председник Србије Александар Вучић рекао је на РТС да је посланица СНС погрешила. Ипак, у време деведесетих и власти Слободана Милошевића и сам Вучић је на исти начин етикетирао независне медије, чији новинари су били прогањани, праћени, затварани…, а један је и убијен.

Реторика коју смо претходних недеља чули на седницама Скупштине несумњиво је подсетила на ону из времена ратних деведесетих година. Тако је посланица СНС Биљана Пантић Пиља назвала Н1 и Нову антисрпским медијима.

“Овим независним медијима Н1 и Нова С, антиспрским медијима, нема ту трунке независности и њих може описати само једна реченица – домаћи издајник, страни плаћеник”, навела је Пантић Пиља.

Да су му овакви наводи страначке колегинице прихватљиви, за наш портал рекао је и Александар Мартиновић, да би Александар Вучић рекао гостујући на РТС да је она погрешила. Али ни то није прошло без оног “али”.

“Погледајте то лицемерје. Једно 24 сата кукају како је једна наша посланица, а погрешила је… Мени то није тешко да кажем… Ту реторику о домаћим издајницима то имате у њиховим медијима и односи се на мене, свакога дана”, навео је Вучић и додао да сваки данас слуша да је велеиздајник, како предводи “хомосексуалне голузане”, што, како је рекао, говоре “њихови најистакнутији новинари”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




“Ми смо криви, ако смо исти као они. Ми морамо да се разликујемо”, навео је Вучић.

Прочитајте још:  ДОНЕТА НАЈНОВИЈА ОДЛУКА: Све школе ће се прегледати детаљно после наставе

Иако многи доводе у питање наводе, па и лично признање Вучића, да се променио у односу на 90-те године, када је био функционер Српске радикалне странке и министар информисања, његове изјаве некад и данас свакако се разликују.

Вучић је пре 21 годину, говорећи о независним медијима, био на линији управо оног што је посланица СНС пре неколико дана говорила о Новој и Н1. Како је пренео Данас, он је тако у децембу 1999. рекао да је та година за информисање у Србији била једна од најтежих.

“Као земља трпели смо перманентни информативни притисак, често праву медијску тортуру од стране западних медијских кућа и нескривено од њихових домаћих експозитура”, навео је тада Вучић.

Вучић је говорио и да су неки домаћи медији имали задатак да припреме народ на агресију на Србију и СРЈ и да подрже “НАТО бомбардовање земље, убијање народа, убијање Србије и СРЈ”. Он је тада апострофирао Асоцијацију независних електронских медија и њено руководство, новинску агенцију Бета и дневни лист Данас.




Позната је и његова порука упућена власнику Дневног телеграфа Славку Ћурувији, који је касније убијен.

“Осветићу се кад-тад Славку Ћурувији за лажи које о мени објављује ‘Дневни телеграф’”, говорио је Вучић.

Он је, као министар информисања, био предлагач Закона о информисању, због којег су драконски кажњавани медији. Како је једном приликом рекла Гордана Суша за Н1, 250 новинара је позивано на информативне разговоре, пет их је било у затвору, а један од новинара који је само на прозор своје редакције ставио “фрее медиа” осуђен је на годину дана.

Прочитајте још:  Набавка респиратора и опреме још под велом тајне, хоћемо ли и када сазнати цену?

Вучић је једном приликом објаснио да је његов закон о информисању “успео да регулише и колико је могуће спречи емитовање непријатељских психолошко-пропагандних сервиса, као и клевета и лажи”, пренео је недељник “Време”.

Упитан како се осећа, односно да ли се стиди тога што је био министар информисања у време Слободана Милошевића, Вучић је пре пет година рекао да се осећа нелагодно због Закона о информисању који је тад предложио.

“То је био веома глуп закон о информисању и ја сам то признао свом народу”, навео је он.

[table id=1 /]



Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *