СТРУЧЊАЦИ ТВРДЕ: Затвориће села и угасиће живот у Лозници ако отворе тај рудник! (Видео)

2

У Медија центру одржана конференција за медије, а главна тема била је штетност отварања рудника јадарита у Лозници.

Округли сто који су организовали Удружење грађана “Заштитимо Јадар и Рађевину”, Коалиција за одрживо рударење у Србији и покрет „Ослобођење“ има за циљ да укаже грађанима Србије на штетност овог, али и свих осталих пројеката, који су у директном сукобу са Уставом Србије.

Представници Рио Тинта, Министарство саобраћаја и инфраструктуре, Министраство рударства и енергетике били су позвани, али су сви одлучили да се не појаве, па су њихова места остала празна, јер очигледно је да им глас народа не значи пуно.

Учесници округлог стола су били Момчило Алимпић, председник удружења “Заштитимо Јадар и Рађевину”, Звездан Калмар, председник Коалиције за одрживо рударство у Србији, проф. др Душко Кузовић, испред покрета Ослобођење и Славиша Милетић, мештанин, пољопривредник. Такође, неки од учесника нису дошли, јер су, како незванично сазнајемо, били уцењивани.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Неки од захтева које ова удружења траже су да се реши проблем у Лозници и да се спречи отварање рудника у Лозници које би имало много више штете, него користи. А да је стање екологије у катастрофално говори и чињеница да је ситуација и у другим местима широм Србије недопустива. Као још неколико захтева и великих проблема Звездан Калмар види у чињеници да треба да се реши проблем у Бору, да се спречи илегално експлоатисање у Колубари и Костолцу, да се реши проблем загађења у Зајачи и Столицама, али и широм Србије.

Звездан Калмар из Коалиције за одрживо рударење у Србији истиче да су проблем и стране делегације које се понашају као колонијалне силе:

Прочитајте још:  Марија Алимпић: Нико нема право да уништи 20 000 и више пољопривредника за 3% рудне ренте

„Позивамо стране делегације да се искључе из овог пројекта. Министарка Михајловић се понаша као клијент страних компанија, као да лобира за њих“, истакао је Калмар.

Са друге стране проф. Душко Кузовић из покрета Ослобођење истиче да власт у Србији не ради у интересу становништва.




„Неповерење је усмерено у два правца: према компанији и према државном апарату Србије. Компанија има превише сукоба са животном средином. Државни апарат Србије нам већ више од 20 година сервира уговоре које су склопили са страним компанијама у име народа Србије, који се од 60-80% зацрњени. Значи, у име народа Србије су преузели обавезе, у име народа Србије су дали неком странцу права, што то грађани Србије немају право да знају али имају обавезу да плате“, истиче професор Кузовић испред покрета Ослобођење.

Емотиван говор је одржао и господин Момчило Алимпић председник удружења Заштитимо Јадар и Рађевину, који је симболично описао шта су стране државе радиле Србији у прошлости и како су је окупирале, а данас то исто раде, само на много перфидније начине.

Славиша Милетић, произвођач и извозник органске хране из околине Лознице, истакао је значај пољопривреде и органске производње. Милетић, такође, истиче и да ће се пољопривреда угасити, села ће замрети ако се ту отвори рудник јадарита, односно литијума.

[table id=1 /]



Србин.инфо

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “СТРУЧЊАЦИ ТВРДЕ: Затвориће села и угасиће живот у Лозници ако отворе тај рудник! (Видео)

  1. Шта њих брига за Српска села и народ. Поткупљиви политичари су им продали право да ваде шта хоће. А они хоће, о како хоће наш литијум и то са што мањим трошковима, а ви Срби цркните и то што више да вас цркне! Желе нам наши пријатељи из … однекуда.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *