Ексклузивно: Депеше Викиликса о Иринеју Добријевићу 2. део

0
Иринеј Добријевић (Фото: СПЦ)

(СБУ) Сажетак. Отац Сава је рекао Полу да он лично подржава предлоге УНОСЕКа за заштиту културног наслеђа. Рекао је да Српска православна црква не може, међутим, да јавно подржи предлоге, све док Влада у Београду наставља да им се супротставља. Сава је критиковао најновије изјаве тврдокорног владике Артемија у Америци и жалио се да је умерени владика Иринеј премештен у Аустралију током преговора о статусу. Крај сажетка.

(СБУ) 20. јула Пол је отишао на недељну литургију о дану српског краља Стефана Дечанског (Светог Стефана) у манастиру Дечани; што је под заштитом Унеска, а налази се на западном Косову. Током службе отац Сава и двадесет монаха певали су химне земним остацима Светог Стефана који је манастир основао 1330. године. Служба је доступна свима па је служби присуствовало најмање 20 косовских Срба, свих узраста. Присутни су били и припадници међународне заједнице, као и УНМИК – цивилна полиција и италијански КФОР. При крају службе, при мистичној светлости свећа, владика Теодосије Липљански, благословио је монахе и народ који је целивао стакло над отвореним ковчегом са земним остацима Светог Стефана.

(СБУ) Сава је рекао Полу да он лично подржава предлоге које је изнела канцеларија посебног изасланика Уједињених нација за Косово (UNOSEK) о заштити културног наслеђа Косова. (Напомена: Блерим Шала, координатор приштинског тима за финалне преговоре о статусу ЦДА (CDA), 21. јула рекао је да приштински преговарачи имају врло мало несугласица са Теодосијем и Савом, у односу на заштиту црквених места, с обзиром да су се договорили о броју места која треба да буду заштићена /14/ и о велични зона које треба да буду проширене, а што подразумева пола од наведених. Крај белешке.) Сава је близак саветник владике Теодосија при скорашњим преговорима о културном наслеђу, у Бечу. Сава је рекао да Српска православна црква не може јавно да подржи предлоге УНИСЕКа (UNISEK) док год им се Београд супротставља и критиковао је оно што види као покушај Београда да спречи напредак по овом питању. Жалио се да је његов новоименовани умерени владика Иринеј Добријевић „послат на најдаље могуће место (Аустралија), док су његове услуге веома неопходне током преговора о статусу“ (Ref A).
(СБУ) Сава је критиковао владику Артемија Радосављевића, главног за Рашко-призренску (дијецезу) епархију који је тренутно у манастиру Грачаница, изван Приштине (Ref B). Сава је Полу дао копију Артемијеве скорашње изјаве из Америке у којој он описује конфликт на Косову као религијски, између хришћана и муслиманских екстремиста, и позвао је Америку да не доприноси “стварању земље зла чија власт ће бити у рукама терориста“. Сава је рекао да такви коментари ништа не чине да заштите косовске Србе или њихова религијска подручја.

(СБУ) Сава је рекао Полу да је програм комисије за примену реконструкције на православним религиозним подручјима на Косову (RIC) у плану за 2006. и додао да ће тај РИЦ издати још неколико тендера у предстојећим месецима. Рекао је да једна од албанских компанија са Косова, која је успешно извела неке од почетних реконструкција 2005., има добре шансе да буде изабрана ове године да ради у следећој фази; и додао је да је веома мало српских компанија међу понуђачима, јер се плаше за безбедност на Косову.

(СБУ) Сава је рекао да председници општина и међународна заједница морају више да ураде да током радова обезбеде сигурност реконструисаног, где су нека места бивала оштећена после прелиминарних радова на реконструкцији 2005. Рекао је да су изасланик европске канцеларије и председавајућа Ема Кармајкл почетком јула приметили да је нестао део новог оловног крова са цркве Светог Ђорђа Руновића, у Призрену, откако га је РИЦ заменио 2005. (Белешка: Интернет известилац оца Саве пријавио је да одвајање металних кровова са старијих здања „честа појава“ и рекао да је део лименог крова такође скоро однесен са оближњег турског купатила. Крај белешке.)

(СБУ) Коментар. Упркос опструкцији Београда умерене црквене вође на Косову настављају да се боре и да обезбеде да преговори о стату дају резултат ефективне заштите за њихова света места и монашке заједнице на Косову. Очигледан је конснзус умерених вођа Српске православне цркве у приштинском тиму за преговоре о заштити патријалхалних подручја; свакако да Унисеков план треба да у ма ком најбољем могућем начину допринесе решењу проблема.
(У) Пост чисти ову поруку, у целини, да би се уручила посебном изасланику Мартију Ахтисарију.

Ексклузивно: Депеше Викиликса о Иринеју Добријевићу

Васељенска

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.