Ексклузивно: Депеше Викиликса о Иринеју Добријевићу

1
Владика Иринеј Добријевић

2. јуни 2006.

Класификовао амбасадор Мајкл Полт за потребе 1.4 (b) и (d)
1 (C) Извештај: Упркос утиску да је ситуација боља након разговора о црквени питањима одржаним у Бечу 23. маја, премијер Коштуница наставља сарадњу са конзервативним старешинама Цркве, да би онемогућио напоре умерене струје која жели да дефинише избалансирану и независну СПЦ по питању Косоца. Исходи састанак црквеног врха од 15. до 27. маја такође би могли да допринесу томе тиме што би отворили пут тврдој струји да заузму важна висока места у хијерархији СПЦ. Ми ћемо наставити да радимо на учвршћивању меке струје унутар СПЦ и на тај начин што ћемо искористити престојећи састанак амбасадора Контакт групе (Quint) са СПЦ и тимова са Косова. Крај извештаја.

2. (C) Двадесет и шестог маја будући архиепископ Иринеј (Добријевић), свуда изузетно заштићен човек, састао се са (poloff) уочи разговора у Бечу 23. маја, везаним за религиозна питања на Косову. Иринеј (Добријевић) је глас унерености унутар цркве и изразио је дубоку забринутост за то да Премијер користи свој утицај унутар Цркве да би осигурао њену пуну подршку Влади током разговора о статусу Косова. Његово наименовање за архиепископа Аустралије и Новог Зеланда га удаљава од средишта СПЦ и њене моћи а у исто време остају његове корисне везе у православним групацијама у дијаспори које располажу знатним материјалним фондовима. Он нас је уверио да ће настојати да буде ангажован по питању Косова у Београду све до тренутка кад оде на коначно намештење.
3. (C) Реакција СПЦ на разговор у Бечу.

4. Омаловажавајући извештај Иринеја (Добријевића) о побољшаној ситуацији приликом разговора 23. маја, виши преговарач (GSO) Леон Коен их је окарактерисао као „корисне и продуктивне“, дали су знаке који указују на намеру Премијера да задржи изасланике СПЦ на линији своје политике према Косову. Састав делагације СПЦ у Бечу, рекао је Иринеј (Добријевић) покаазао је да је СПЦ „кооптирана“. Архиепископа Теодосија је назвао усамљеним гласом умерености и рекао да је био углавном маргинализован од стране својих надређених, архиепископа Иринеја бачког и архиепископа Артемија. (Напомена амбасаде: Иринеј (Добријевић) нас је опшширно известио о отвореном раду Иринеја бачког а понекад и нестрпљивом са вишим званичницима Владе да би се ућуткали умерени гласдовби унутар Цркве. Амфилохије је, такође, према извештају, радио испод жита, на сличан начин. (Крај забелешке). Архиепископ Артемије је био изразито бескористан у наредном периоду, после разговора 23. маја, тако што је ударио по процесу UNOSEK у разговору за београдски дневни лист „Глас јавности“, 25. маја. Изјавио је да је „сит албанских обећања“, рекао је да „није било помака“ током разговора зато што UNOSEK „не обраћа превише пажње на резултате“.
5. У међувремену Синод јача.

6. 4. (C) Исход скорашњег састанка архиепископа СПЦ такође указује на јачање Светог Синода. Иринеј (Добријевић) је посебно нагласио постављање архиепископа Филарета у Синод, особе коју је окарактерисао као екстремно десно крило СПЦ и јединог припадника свештенства СПЦ који инсистира на похвалнбом говору приликом сахране Слободана Милошевића. Иринеј (Добријевић) је рекао осталим Embof да ће избор осталих нових чланова Синода, поготово „архиепископа из Босне“ највероватније окјачати тврду струју у врху СПЦ. Иринеј (Добријевић) је рекао да је главни приоритет вођа СПЦ (укључујући патријарха Павла, митрополита Амфилохија) да задрже премијера Коштуницу на власти и такомизбегну радикалну владу, за владу СРС је рекао да би била „ноћна мора“ за Цркву.
7. 5. (C) Према Иринеју (Добријевићу) Иринеј бачки је покушао да направи политичке упаде са председником Тадићем, да би вође СПЦ приближио вођама ДСа (као што је то био случај са ДССом). Према Иринеју (Добријевићу) Тадић је непрекидно викао на Иринеја бачког говорећи да ДС није заинтересован за такве врсте веза. Иринеј Добријевић је рекао да Иринеј Бачки никад није био толико директно понижаван од стране службвеника GOSa. У ствари, Иринеј Добријевић нам је говорио о једној прилици у којој је Иринеј бачкинукорио Премијера због увреде пред његовим нјближим саветницима, упозорио главног Никитовића да се држи подаље од расправе. Тадићево наводно одбијање да развија односе са Иринејем бачким такође се може повезати са чињенбицом да Тадић ради иза сцене са умереним челницима Цркве у покушају да утичу на патријарховог наследника.

8. (C) Према Иринеју (Добријевићу) архиепископ бачки је често бивао изопштен од стране Цркве или Владе као саговорник зато што га сматрају умерреним, у суштини, каже Иринеј (Добријевић), он је често представник једне стране пред оном другом. Иринеј (Добријевић) је рекао да се Иринеј бачки понашао слично у Бечу, и говорио „све како треба“ током разговора али се вратио ба становиште тврде линије када се вратио у друштво својих колега.

9. 7. (C) Коментар: Коментари оца Иринеја (Добријевића) пружају значајан увид у сложену борбу унутар СПЦ, у њену хијерархију, у борбу која се само појачала током слабљења здравственог стања патријарха Павла и појавом прича о томе ко би био наследник. Покушај оца Иринеја (Добријевића) да искује реалстичму, практичну, и аполитичну позивцију СПЦ на Косову (и другим питањима од интереса за међународну заједницу) суочава се са различитим струјама. Његов рад на том плану је довео до напетих односа са премијером и пидгрејао сумњу међу конзервативнијим вођама СПЦ везану за његове намере. Не можемо искључити и чињеницу да његове осујећености утичу на његов опис унутар СПЦ. Уколико би се позиција СПЦ на Косову разликовала од премијерове, премијер би у томе видео једино невољу и он ће учинити све да његови истомишљеници остану на челу Цркве. Крај извештаја.

Превод: Срђана Вукајловић
Васељенска

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!1 Коментар

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.