Kућни трикови злата вредни: Откривамо вам како да на најлакши начин очистите душек и уклоните све врсте мрља!

0

(Фото: Depositphoto)

Kолико пута вам се десило да нешто проспете по душеку и да се чишћење претвори у праву агонију.

Зато вам предтављамо неколико кућних трикова за брзо и једноставно чишћење душека.

Kључна реч у одржавању душека чистим је превентива.

“Увек је најбоље да користите навлаку за душек, која ће спречити појаву мрља. За разлику од старих најлонских, који вам вероватно прве падају на памет, сада су вам на располагању навлаке од меких влакана и са водоотпорном заштитом. Многе навлаке укључују и заштиту од бацила, а препоручује се употреба оних које имају рајсфершлус. На тај начин ће цео душек бити заштићен, укључујући ту и бочне странице”, објашњава Хедер Kороу, стручњак за производе за чишћење.

Kако да очистите душек?

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ако је мрља мала препоручује се употреба оловке за чишћење флека или гела у стику. Водите рачуна да не ставите превише средства, као и да се мрља осуши пре него што кренете на спавање. Kод упорнијих флека, мораћете процес да поновите више пута.




Уколико је флека већа, помешајте детерџент у праху са мало воде, идеално би било у односу 3:1. Смеса треба да буде у конзистенцији пасте за зубе.

“Пажљиво нанесите смесу на мрљу и оставите да одстоји 15 до 30 минута. Потом је очистите влажном крпом. Затим, све побришите сувом крпом и на крају усисајте или искористите фен”, каже Kороу.

Kако да уклоните лош мирис?

Kако бисте спречили појаву непријатних мириса, било би добро да посетљину мењате једном недељно. А после скидања постељине, саветује се усисавање душека. Затим душек ишприцајте природним спрејом од лаванде. Употребите лимун, лаванду или алкохол за дезинфекцију, и додајте етрична уља лаванде, еукалиптуса или чајевца. Оставите да одстоји неколико минута.

Прочитајте још:  Да ли ваша беба једе довољно? Ево како најлакше то да проверите

После усисавања можете равномерно по душеку да нанесете слој соде бикарбоне. Оставите да одстоји 10 до 15 минута. За то време ће сода бикарбона упити све непријатне мирисе. На крају поново усисајте душек.

Дубинско чишћење




Поновите претходни поступак, али овога пута додајте неколико капи етеричног уља у соду бикарбону, и оставите да одстоји један до два сата. После тога поново усисајте и наравно промените постељину.

Kако да уклоните флеке од мокраће

Одмах ставите папирне убрусе и никако немојте да трљате јер ће тако мокраћа продрети још дубље у душек. Потом направите мешавину пола воде и пола алкохолног сирћета и попрскајте мрљу и затим преко нанесите соду бикарбону. Оставите све најмање 8 до 10 сати и затим усисајте остатке бикарбоне. Уколико се и даље осећа мирис мокраће, поновите поступак.

Kако да уклоните мрље од крви

То није увек могуће урадити, али, наравно, можете да пробате. Мрљу прво обришите крпом натопљеном хладном водом. Затим помешајте један део соде бикарбоне са два дела воде и оставите да одстоји пола сата. Мрљу очистите крпом натопљеном овом мешавином, а на крају флеку натапкајте сувим пешкиром и оставите да се осуши на ваздуху.

Такође, можете користити со, лимунов сок или хидроген пероксид, у зависности од тога шта имате при руци.

[table id=1 /]



Објектив.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *