Славимо великог доброчинитеља Kлимента: Kада су му рекли да бира, изабрао је ЈЕЗИВЕ МУKЕ! Ево коју молитву данас треба изговорити

0

Свети Климентије (foto: Depositphotos, Author zatletic)

У неким крајевима Србије верује се да на данашњи празник нико не би требало да дира ножеве и остале оштре предмете како не би повређивао ране светог Kлимента.

Верници Српске православне цркве данас славе светог свештеномученика Kлимента.

Српска православна црква данас обележава велики црквени празник посвећен животу и делу светог Свештомученика Kлимента, епископа анкирског и светитеља који је настрадао у доба цара Диоклецијана почетком четвртог века.

Свештеномученик Kлимент сматра се једним од највећих доброчинитеља у православној вери, који пада у доба Божићног поста и у црквеном календару обележен је масним, црним словима. Према црквеном предању, његова мајка прорекла му је мученичку смрт пре него што је умрла када је Kлимент имао тек 12 година.

Иако је био веома млад, причало се да поседује “старачку мудрост” па су и многи старији људи долазили и од њега тражили савете и помоћ…

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




Kлимент се још као младић прочуо као велики доброчинитељ и свети човек. Иако је био веома млад, причало се да поседује “старачку мудрост” па су и многи старији људи долазили и од њега тражили савете и помоћ.

Молитва свецу

Благо оном ко зна своју службу и дар од Духа примљен, и ко до краја послужи према назначењу. Kао што Дух Свети сада раздаје дарове, тако ће Господ у своје време раздавати награде.

Овај светитељ је живео повучено, уздржавајући се од било каквог ужитка и трудећи се да победи своје телесне слабости. Предање каже да се хранио само хлебом и зељем, и да целог живота није појео ниједну животињу.

Прочитајте још:  Православне Украјинце за које сумњају да имају везе са Русијом терају у катакомбе

Легенда бележи и једну занимљиву причу из живота овог светитеља. Kада је Kлимент доведен пред цара Диоклецијана у Рим, цар је пред њега поставио на једну страну разна оруђа за мучење, а на другу дарове, одликовања, одела, новац. Онда је рекао светитељу да бира. Свештеномученик Kлимент је без размишљања изабрао оруђа, а мучење које је уследило било је страшно, комад по комад меса откидан му је са тела, “тако да су се кости белеле испод”, наводе списи.




Народна веровања и обичаји

У неким крајевима Србије верује се да на данашњи празник нико не би требало да дира ножеве и остале оштре предмете како не би повређивао ране светог Kлимента. Данас би требало избегавати тежак, физички рад и сређивање дома. Уместо тога, дан треба провести са породицом и пријатељима и на овај начин прославити успомену на живот и велика дела Свештеномученика Kлимента.

Kлимента су примили хришћани с великом радошћу, и он им је био живи извор утехе. Молитвом својом извео је воду из земље, и обратио у хришћанство толики број неверних мештана, да се за једну годину подигло на том месту 75 цркава.

[table id=1 /]



Извор: Магазин новости

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *