Да, могуће је: Неколико савета за БЕЗБОЛАН порођај!

0

Фото: Депозит

Данас је код већине жена, било да су се већ порађале или по први пут треба да доживе то јединствено искуство, прва асоцијација на порођај – бол.

1. Вера

За почетак морамо да верујемо у безболност порођаја, како би наш мозак био ослобођен страха. Позитиван став је најбољи и најбезбеднији облик анестезије.

2. Активан став труднице

Трудница током порођаја мора да буде максимално концентрисана и ангажована у сваком сегменту порођајног чина. Заправо, та активација треба да ступи на снагу на самом почетку трудноће. Пожељно је да још тада свака будућа мајка почне са психофизичким припремама за порођај. Када, пак, порођај наступи, тада њена активација мора да буде на највишем могућем нивоу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Уколико буде довољно концентрисана, породиља ће моћи да контролише ситуацију, да правилно дише, и да се релаксира.
Жене не смеју да мисле да безболан порођај може да се оствари сам од себе, без њиховог ангажмана. Што је породиља више укључена и концентрисана на сам порођај, то су много мање шансе да болни надражаји доспеју у свест.

3. Дисање

Примарни циљ дисања јесте размена гасова у организму. У трудноћи расту потребе за кисеоником, па је у том стању дисање од посебног значаја. Уколико се материца током порођаја не снабде довољном количином кисеоника, долази до стварања млечне киселине и појаве грчева, који нису природна контракција материце.



Када се, пак, бол појави, породиља почиње све више да се грчи и неправилније да дише, што још више потенцира недостатак кисеоника у материци. Тада болови постају још интензивнији.

Прочитајте још:  Путин је најавио припрему заједничких вежби са Казахстаном у оквиру ОДКБ

4. Релаксација

Релаксација подразумева постизање потпуне опуштености свих мишића у телу, како би се смањила нерационална потрошња кисеоника. Заправо, циљ релаксације јесте да током порођаја максимално снабде кисеоником мишиће који учествују у порођају, на рачун мишића чији рад у том чину није неопходан. Жене које не овладају техником дисања, за време контракција стежу песнице, грче вилицу, преврћу се по кревету.

5. Исхрана

Један је од најважнијих предуслова – како за здраву и лаку трудноћу, тако и за лак порођај и здраву бебу. Погрешно је мишљење да жена током трудноће треба да једе за двоје. Истина је да оброци треба да буду нешто обилнији него иначе, али је много важнији квалитет тих оброка.

Статистике показују да се жене са мањом телесном тежином много лакше и брже порађају.
Правилна исхрана је од пресудног значаја за развој бебе и одржавање нормалне тежине труднице, али и за превенцију тегоба везаних за пробаву – као што су опстипација (затвор), хемороиди, горушица и мучнина.

[table id=1 /]



yумама

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *