Сви имамо е-сандуче за писма од државе, како да му приступимо

0

Свим грађанима који имају своје налоге на порталу еУправе доступна је нова услуга. Уместо да чекају поштара, грађани добијају електронско решења о упису права својине у јединствено електронско сандуче на Порталу еУправа.

Михаило Јовановић, директор Канцеларије за ИТ технологију и еУправу наводи за РТС да су до сада у електронско сандуче стизала решења за порез на имовину, а од ове недеље из катастра у електронско сандуче стижу и власнички листови.

“Ове године су у сандуче долазила решења о порезу на имовину, а од ове недеље у сарадњи са катастром односно Републичким геодетским заводом у сандуче долазе и решења о упису права својине. Та решења су грађани до сада добијали путем поште, од сада сви они грађани који имају налог на порталу еУправе у своје електронско сандуче од сада ће добијати та решења електронски”, објашњава Јовановић.




Објашњава да ова решења неће долазити у сандуче сама по себе већ да је потребно једном отићи до нотара.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Ова услуга доступна је грађанима који имају регистрован профил на Порталу еУправа и имају своје електронско сандуче. Међутим, решења неће долазити сама по себи. Уколико радите купопродају неке непокретности потребно је једном да одете код нотара, а све остало што се дешава, дешава се електронски”, објашњава Јовановић.

Додаје да је достава докумената бесплатна и да се врши 24 часа дневно.

“Скоро милион граћана користи портал електронске управе. Регистрација и ове услуге и достава у електронско сандуче су потпуно бесплатна и врло једноставна. Достава је доступна 24 часа. Ви то решење можете да добијете у било које доба дана”, објашњава Јовановић.

Прочитајте још:  Активиста СНС се извинио суграђанима због лажних обећања странке




Објашњава да ће грађани о добијању поште бити обавештени путем мејла и смс поруке.

Јелена Бојовић, директорка за регулаторну реформу у НАЛЕД-у наводи за РТС да је овом услугом поједностављена услуга добијања решења.

“Раније сте уколико сте куповали или наслеђивали неку непокретност, морали минимум два или три пута да идете у катастар, затим у пошту, затим код јавног бележника, затим у пореску управу, па у локалну пореску администрацију. Сада је то у последњих годину дана потпуно другачије. Потребно је само да одете код јавног бележника, било да купујете или продајете и он све завршава електронским путем, шаље пореским управама, катастру”, објашњава Бојовићева.

Додаје да се дешавало да то решење до странке путује месецима што саданије случај.

“Оног тренутка када катастар изради решење, уколико имате електронско сандуче на Порталу еУправе одмах га добијате”, објашњава Бојовићева.

[table id=1 /]



РТС

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *