Стручњаци: Нови Закон о заштити становништа као створен за злоупотребе и експерименте над људима

0

Foto: Tanjug/AP

Нови Закон о заштити становништва од заразних болести изазвао је велике полемике и контроверзе у јавности.

Тако професор на Правном факултету у Нишу Тамара Керкoвић сматра да је нови Закон о заштити становништва од заразних болести опасан по права и слободе грађана.

– Законом ништа није прецизирано. Мислим да се отвара могућност чак и за политичке манипулације. Свако може да заврши у кућном карантину по овом закону. На пример, неког политички неистомишљеник пријави да је био у контакту са оболелим, ви, док докажете да нисте, морате у кућни притвор који они у закону зову кућни карантин – сматра проф. др Керковић.

Она истиче да је спорно и то што је “закон у многим сегментима неодређен и противуставан”.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Дата су превелика овлашћења једном човеку, министру здравља. Он одлучује ко мора да се имунизује, он проглашава епидемију. Закон је једноставно противан начелу правне сигурности. Проширен је максимално круг злоупотреба – истиче Керковић.

ШТА ЈЕ СПОРНО?

Она је навела да је и “питање обавезујуће имунизације врло спорно”.

– Вакцина, и када буде у примени, неће бити довољно испитана и заправо над свима нама се, у складу с тим, врше експерименти. Члан 25. Устава Републике Србије јасно предвиђа да нико нема права без пристанка грађана да над њима врши експерименте – објашњава Керковић.

Она наводи да су се они који су донели закон понели “политички врло неодговорно”.

– Једног дана када све ово прође, овај закон ће довести до тога да држава плаћа масовне одштете, а сви они који буду угрожени, а осете да ће моћи да наплате ићи ће до Стразбура у борби за своја права, а то ће опет коштати све нас грађане од чијег новца ће држава плаћати грешке – закључује Керковић.

Прочитајте још:  Политиколог: Сукоб на Косову ће се наставити све док Срби не буду потпуно протерани

НЕОПХОДНА ЈАВНА РАСПРАВА

Професор Правног факултета у Крагујевцу Зоран Чворовић сматра да је “неопходна јавна расправа”.

– Овај закон је тема не само за лекаре, пре свега за правнике, етичаре и социологе. По Закону о здравственој заштити, тачно је да изузетак може да се направи код заразних болести кад су у питању мере које се предузимају, али ми овде имамо озбиљан ризик да изузетак постане правило. То правило може толико да се прошири да угрози основна људска права и слободе. За почетак грађанима је угрожено право на обавештеност – ракро је проф. др Чворовић.

Он је додао да “човек има право избора како ће да се лечи.“

– Лечење мора да буде право избора, а не принуде. За почетак, овде постоји невероватна нелогичност – како онај ко није вакцинисан може на било који начин да угрози вакцинисаног-упитао је Професор Чворовић.



Он сматра да се “Уставом загарантовано право на здравље и слободу избора и уверења не сме тек тако олако кршити без последица по оног ко та права крши”.

– Овај закон би могао да се тумачи као израз тоталитарног погледа на право. Обрвезна вакцинација је била карактеристична за тоталитарне, комунистичке режиме, где основна права човека држава узима под своје, а човек је само број – наводи професор Чворовић.

Он каже да је и оспоравање овог закона пред Уставном судом компликовано.

-Постоје два начина за подношење иницијативе. Један је да то учине грађани, а други овлашћени представници што су локалне самоуправе или минимум 25 посланика. Уставни суд у разматрање чешће узима поднеске овлашћених представника, а грађанима остављамо да сами процене постоји ли шанса за иницијативу овлашћених представника – закључио је Чворовић.

Прочитајте још:  Финска фабрика у Смедереву, којој је Србија дала 6,4 мил евра субвенција, отпустила 150 радника

[table id=1 /]



Борба за веру

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *