Цела Европа ће коначно да чује праву истину о Високим Дечанима

0
Манастир Високи Дечани (Фото: Јутјуб)

То што се манастир Високи Дечани нашао на листи 12 најугроженијих објеката културног наслеђа за 2021. годину, јако је важно, пре свега зато што се о манастиру говори као о српској културној баштини на Косову, у времену када се на сваком кораку промовише ненаучна, злонамерна идеја да су српске светиње заправо албанске.

Овако игуман Дечана Сава Јањић за Спутњик коментарише вест да је организација цивилног друштва „Европа Ностра“ ставила Високе Дечане на листу као српску баштину, док се албанским својатањем наших светиња отворено позива на завршетак етничког чишћења које косовске власти, у међународном присуству, спроводе више од двадесет година.

Сава Јањић не крије радост што се, како каже, актуелизује питање Српске духовне и културне баштине на Косову и Метохији баш на овај начин.
„“Европа ностра“ је угледна организација, а манастир Дечани је још од 1996. године не само Унеско споменик светске културне баштине већ и споменик светске баштине – у опасности. У ширем образложењу се говори о томе зашто је угрожен, то је јако важно, а посебно у ситуацији када косовске власти пет година одбијају да изврше одлуку Уставног суда Косова и признају манастирску земљу, када се на сваком кораку промовише ненаучна и злонамерна идеја да су српске светиње албанске. То је отворени позив на прогон српског народа и завршетак процеса етничког чишћења које косовске власти у међународном присуству спроводе 21 годину“, истиче игуман Сава Јањић.

Права истина о Дечанима

У српском огранку организације „Европа Ностра“ кажу да ће листа бити прослеђена свим релевантним институцијама и организацијама у Европи. Генерална секретарка Европа Ностра Србија, Катарина Живановић, за Спутњик каже да се на томе прича не завршава, јер почиње лобирање на свим местима.

„Желели смо да поново скренемо пажњу на манастир, да подсетимо доносиоце одлука у читавој Европи да се у разговорима између Београда и Приштине поново појави кутурно наслеђе. Чини нам се да је оно апсолутно скрајнуто у овом разговорима. Желимо да видимо који су механизми, начини да се ово вредно наслеђе заиста заштити. Ова информација иде и дипломатском кору, свим члановима Европске комисије, Савету Европе, повећава се видљивост самог проблема и свест о томе, а он је прилично велики, с обзиром да су Високи Дечани већ заштићени, већ су на најзначајнијој листи светске баштине, у опасности“, каже Живанвићева.

Она додаје да ће вест о стављању Дечана на листу 12 најугроженијих анимирати и домаће институције, оне које су у прилици да доносе одлуке, јер, како каже, није јој јасно зашто овај проблем стоји по страни, да ли је реч о нечијем интересу или једноставно нема капацитета за његовор решавање.
„Ми из цивилног друштва често упиремо прстом у институције, али како године пролазе, апсолутно смо свесни њиховог заиста ограниченог капацитета. Погледајте колико се година обнавља Хиландар, само неколико конзерватора је запослено, имате само три историчара уметности у Републичком заводу за заштиту споменика културе, који покрива читаву територију Србије и сва српска културна добра ван граница. То је немогуће постићи“, каже Живанoвићева.

Угрожен и Калемегдан

Прошле године на листи се нашла Београдска тврђава, ова организација сматра да ће бити озбиљно угрожена уколико се на њој изгради гондола. Експерти из различитих области били су у мисији у Београду и дали обиман извештај који је обухватио процену тренутне угрожености Калемегданске тврђаве тим пројектом, али и на који начин би се то културно добро могло даље развијати.

Пре неколико година на истој листи била је и суботичка синагога, која је данас ревитализована, поново отворена и представљена у најлепшем светлу.

„У случају да Дечани уђу на коначну листу од седам најугроженијих, а велике су шансе, јер је први на листи, поново ће доћи мисија релевантних стручњака и обићи манастир. Колико ће то помоћи? Синагоги је сигурно помогло, да се обезбеди новац и да се то питање трајно реши, успорен је и процес изградње Београдске гондоле, а ми се искрено надамо да се она неће ни градити“, истиче наша саговорница.

Моћници имају свој циљ

Отац Сава Јањић примећује да је одлука о уласку Високих Дечана на ову важну листу објављена управо на Међународни дан људских права, која се у срцу Европе угрожавају, упркос међународном цивилном и војном присуству и огромним сумама новца које се шаљу на Косово, са јадним резултатима.
„Истовремено, криминални кланови скупљају неизмерно богатство и још хоће да се бесрамно прогласе шампионима слободе и људских права. За неке моћнике у свету изгледа једино преостаје да Србија призна све ово што се дешава последњих 21 годину као оправдано и прихватљиво. Да повуче своје становништво или га препусти тихом нестајању, да се одрекне својих највећих светиња и обуче у одећу срама, те постане пример историјске и политичке глупости и издаје“, каже игуман Високих Дечана.

Он додаје да никакав „договор“ о решавању проблема на Косову неће бити могућ у ситуацији преовлађујућег одсуства људских права и услед бесомучних напора да се од Косова и Метохије направи етнички албанска територија, без Срба и без њиховог хришћанског наслеђа, које је важно за цео свет.

У образложењу одлуке организација наводи да је манастир Дечани са својим културним и природним наслеђем и монашком заједницом талац нерешеног статуса Косова. Наведени су сви проблеми са којима се суочава светиња из 14. века, између сталог, опасност од експропријације земљишта које припада манастиру и опасан план да поред капија манастира прође главни међународни аутопут.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Сенка Милош / Спутњик

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.