Директор ВБА испитује пословање „Kрушика“, којем је испред Српске банке давао кредите

1
Ђуро Јовановић FOTO: Printscreen

Ђуро Јованић, директор Војнобезбедносне агенције ВБА, која треба да испита пословање војне фабрике „Kрушик“, од 2016. до 2019. године био је директор Српске банке, која је Kрушику одобравала кредите док су му приватни трговци оружјем дуговали новац.

Јованић је од септембра прошле године директор Војнобезбедносне агенције (ВБА). До маја 2019. био је председник управног одбора Српске банке задужене за подршку пословима трговине наоружањем и војном опремом. На почетку каријере као интендантски официр бринуо је о исхрани војника у 975. Ваздухопловном наставном центру у Сомбору. Након тога обављао је различите дужности у оквиру Kриминалистичко истражне групе војне полиције.

Године 2012. у чину мајора био је на дужности ађутанта тадашњег министра одбране, садашњег председника Србије Александра Вучића. Ванредно је добио чин пуковника 2015. и недавно поновно ванредно прву генералску звездицу. Разлози за ванредна унапређења нису јавно доступни.
Међутим, оно што је спорно код Јованића јесте што је, како је писао НИН, био и председник Управног одбора Српске банке, која је спорном „Kрушику“ одобравала кредите док су му приватни трговци оружјем дуговали новац, а сада се налази на челу ВБА, која треба да испита управо пословање Kрушика.

Јованић је од септембра 2018. директор ВБА, а до маја 2019. био је и председник Управног одбора Српске банке, задужен баш за подршку пословима везаним за трговину наоружањем и војном опремом.

Kрушику је, наиме, 27. новембра 2018. када је Јованић био председник УО Српска банка позајмила два милиона евра, а за тај кредит је ваљевска фабрика морала да заложи бројне непокретности, што се види из записника са седнице Надзорног одбора Kрушика, писао је НИН.

Пре новог кредита Надзорни одбор Kрушика је 12. марта 2018, десет дана након што је истекао рок да Српској банци врати последњу рату кредита од 449.966 евра, овластио тадашњег директора Младена Петковића да затражи да се тај рок продужи до 31. маја, јер ваљевска фабрика на рачуну није имала довољно новца. У записнику са те седнице наводи се и да последња рата није измирена јер Kрушик није наплатио потраживања од својих дужника, а међу њима била су и повлашћена приватна предузећа.

НИН наводи и да је од Kрушика БИА, која сада испитује његово пословање, добила две донације 2018, непосредно пре него што се фабрика из Ваљева поново задужила код Српске банке.
Kао су навели у Тужилаштву за организовани криминал „усмено су комуницирали са представницима ВБА и БИА и да је због пандемије дошло до застоја, а да очекују да ће у наредних десетак дана добити извештаје на њихов захтев послат пре седам месеци да се испита пословање Kрушика са приватним преузећима“. То је било у јулу месецу ове године.

Djuro Jovanić izveštaj FOTO: Printscreen

Питање које се поставља је како ће ВБА и БИА спровести непристрасну истрагу с обзиром да је исти човек који је Kрушику дао кредите, и који је обе функције (директор УО Српске банке и директор ВБА) био шест месеци, сада треба да испита његово пословање?

Наравно, Јованићева биографија и експресно напредовање није прошло незапажено ни на Твитеру.

– Директор ВБА, Ђура Јованић, своју војну каријеру започео је као интендантски официр (прикрива у званичној биографији), а од 2012., са позиције капетана и ађутанта Александра Вучића, а за само 7 година, стиже до чина генерала. Његова најважнија квалификација – послушан је. Његова досадашња служба остала је упамћена и по томе што је био у сукобу интереса. Истовремено је био председник УО Српске банке, која је тада дала спорне кредите Kрушику, и директор ВБА, која сада треба да испита пословање Kрушика – написао је један твитераш.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Директно

1 Коментар

  1. Потпуковник са слике се специјализирао за муљање са класичним
    оружијем, а његов колега, потпуковник Кон за муљање са биолошким
    оружијем – вакцинама.
    И једном и другом – Врховни командант је Александар Вучић.
    И један и други су видно напредовали – добили чинове и одликовања.

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.